16 iunie 2024
ActualitateSilvicultorii protestează din nou la Parlament

Silvicultorii protestează din nou la Parlament

  • ei acuză tentativa de „privatizare” a pădurilor și strigă „Nu faceți experimente cu pădurile statului!” 

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană,  organizează miercuri, 26 aprilie, de la ora 10,00, o nouă acțiune de protest la Camera Deputaților. Vor participa membri de sindicat din întreaga țară, alături de reprezentanți ai Confederației Sindicale Naționale Meridian, Confederației Consilva, Federației pentru Apărarea Pădurilor, Asociației Inginerilor Silvici „Progresul Silvic”, Asociației Pensionarilor Silvici din România, precum și ai altor organizații sindicale și patronale din sectorul silvic.

Principalele revendicări care vor fi susținute cu ocazia protestului sunt:

  • Introducerea unui amendament la Proiectul de Lege pentru modificarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aflat în dezbaterea comisiilor de specialitate la Camera Deputaților, prin care administratorii pădurilor proprietate publică, inclusiv Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, să fie exceptați de la aplicarea guvernanței corporative. Aceasta are în vedere în principal maximizarea profitului și înlocuirea cu managementul forestier durabil, singurul care poate asigura continuitatea în gospodărirea și protejarea fondului forestier, prin dezvoltarea echilibrată și unitară a celor trei funcții ale pădurilor: funcția ecologică, funcția socială, funcția economică;
  • Menținerea activităților economice în structurile actuale de administrare a pădurilor, singura posibilitate de asigurare a resurselor necesare gestionării durabile și unitare a pădurilor.

Proiectul de lege aprobat de Guvern, transmis Senatului României pentru adoptare în procedură de urgență – spun sindicaliștii -, dă o lovitură decisivă majorității regiilor autonome ale statului, forțând desființarea acestora și reorganizarea prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Mai mult, statul român se angajează, în mod inexplicabil, că nu va mai înființa regii autonome care să desfășoare activități economice. Senatul a aprobat, cu amendamente, proiectul de lege.



Se pune astfel în pericol administrarea pădurilor proprietate publică a statului, bun de interes național, întrucât, după înființarea acestor societăți pe acțiuni, statul le va lista la bursă (ceea ce reprezintă o formă indirectă de ”privatizare”), iar marii operatori economici interesați de păduri și de lemnul românesc vor putea achiziționa pachete importante de acțiuni la societățile statului.



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img