29 martie 2024
ActualitateSilvicultorii anunță ample acțiuni de protest

prin aceste acțiuni ei trag un nou semnal de alarmă „Așa nu se mai poate!” față de actele de violență împotriva personalului silvic

Silvicultorii anunță ample acțiuni de protest

Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, pe 19 septembrie, o conferință de presă în care și-a exprimat îngrijorarea și revolta cu privire la intensificarea acțiunilor de agresiune fizică de o violență fără precedent îndreptate, în ultima perioadă, împotriva personalului silvic care își face datoria apărând pădurea de hoții de lemn. Federația Silva anunță organizarea unei adunări publice pe 24 septembrie în fața sediului Camerei Deputaților. La conferință au participat ing. băcăuan Silviu Geană, liderul Federației Silva, și Marian Stoicescu, președintele Federației pentru Apărarea Pădurilor.

Liderii federației Silva au dat numeroase exemple de evenimente tragice înregistrate în ultima perioadă și în ultimii ani în care silvicultorii din diverse regiuni ale țării au fost agresați de hoții de lemn. „Peste 650 de pădurari, tehnicieni și ingineri silvici – spune Silviu Geană – au fost atacați de infractorii surprinși în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni și vătămări corporale grave, amenințări cu moartea, precum și distrugerea unor bunuri (mașini, locuințe, anexe gospodărești, sedii administrative, etc.). Numai în anul 2018 au avut loc 30 de agresiuni asupra personalului silvic din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva. Autorii acestor acte nu au fost încă pedepsiți”.

Sindicaliștii cred că această situație are la bază „campania de denigrare pornită din partea unor politicieni aflați vremelnic la conducerea destinelor silviculturii românești și atacurile concertate ale anumitor ONG-uri «de mediu» care nu mai văd pădurea din pricina intereselor și prezentarea uneori voit deformată a realității din sectorul silvic”.



Dar, sunt menționate și retrocedările de păduri, îndepărtarea personalului silvic și lăsarea fără pază a circa 10% din suprafața împădurită a țării, precum și sumedenia de reglementări legislative apărută după anii 1990 care a avut oricare alt scop în afară de asigurarea integrității fondului forestier național, apărarea interesului național și protejarea silvicultorilor care, iată, plătesc chiar cu prețul vieții apărarea acestor păduri.

Pe lângă necesitatea modificării Statutului Personalului Silvic, sindicatele din silvicultură își manifestă îngrijorarea cu privire la unele proiecte de acte normative aflate în dezbaterea Parlamentului României. Totodată, se solicită elaborarea unui cadru legislativ adecvat pentru asigurarea stabilității funcționării administratorului fondului forestier proprietate publică – Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, garantul gestionării durabile a pădurilor statului.
Pentru susținerea acestor solicitări, Federația Silva organizează o adunare publică la care au fost invitați numeroși demnitari și șefi de instituții sau organizații, de la președintele României la liderii unor confederații sindicale.

„Federația Silva solicită modificarea în regim de urgență a Statutului Personalului Silvic, dar și intervenția Președinției României, Guvernului, Parlamentului, Comisiei pentru agricultură, silvicultură din Camera Deputaților, Ministerului Apelor și Pădurilor, Regiei Romsilva, Confederației Sindicale Naționale Meridian, Federației pentru Apărarea Pădurilor, Societății inginerilor silvici ”Progresul Silvic în sprijinul personalului silvic”.
Ing. Silviu Geană, liderul Federației Silva

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri