Profesioniștii contabili membri ai Filialei Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) au participat, miercuri, 19 septembrie, la un Seminar de instruire pe probleme privind securitatea și protecția muncii. În calitatea pe care o au, membrii filialei sunt permanent în contact și cu problematica din acest domeniu important al activității agenților economici.

La seminar, la invitația președintelui filialei, Radu Faghiean, și a directorului executiv Constantin Păstrăv a venit ing. Mihai Diaconescu, inspector de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.

Specialistul a prezentat auditoriului o sinteză a Legii privind securitatea și sănătatea în muncă, cu ce conține acest act normativ și cui se adresează el. Au fost explicate noțiunile de accident de muncă și de incident ușor de muncă și cum și când trebuie comunicate la ITM. Inspectorul de muncă a insistat pe obligațiile care revin angajatorului în aplicarea legii și care sunt formele de organizare în activitatea de prevenire a unor evenimente care ar intra sub incidența acestei legi.

De asemenea, s-au trecut în revistă documentele de bază pentru organizarea activității de asigurare a securității și sănătății în muncă și cum trebuie întocmit un plan de prevenire și protecție. S-a insistat și asupra autorizației de funcționare a unei firme din punct de vedere al asigurării securității și sănătății în muncă, documentul fiind Certificatul constatator eliberat de Oficiul Registrului Comerțului, dar și asupra modului de numire a celor care trebuie să se ocupe de o astfel de activitate. Firmele mai mari, cu peste 200 de salariați, pot apela și la prestatori externi de astfel de servicii, o listă cu circa 100 de astfel de prestatori din județul Bacău fiind disponibilă și pe site-ul ITM.

Participanții au pus, la final, întrebări referitoare la situații concrete din domeniul analizat.

Alte articole