Conform Direcției de Sănătate Publică Bacău, municipiul Onești a fost înregistrat cu o incidență cumulata la 14 zile de 3 la mie. În scurt timp, Consiliul Județean pentru Situații de Urgentă va trebui să ia decizia de a implementa în Onești restricțiile decise de Guvern, inclusiv introducerea așa-zisului certificat verde, fără de care nu va mai fi permis accesul în anumite locuri publice, cum ar fi restaurantele sau sălile de gimnastică.

În comuna Filipeni s-a înregistrat o rata de 6,69 la mie, deci se vor aplica restricții mult mai severe, inclusiv referitoare la accesul elevilor în școli și la circulația populației nevaccinate.

Comuna Buciumi este pe cale să atingă și ea rata de 6 la mie; deocamdată are 5,54 la mie.

O alta comuna cu o rata mai mare este Hemeiuș – 4,97 la mie. Comunele Letea Veche, Luizi Călugăra, Mărgineni, Parava, Podu Turcului si Secuieni au peste 3 la mie dar mai puțin de 4 la mie.

Ce au în comun majoritatea comunelor care au depășit pragul de 3 la mie este faptul că pe teritoriul lor se găsesc cămine de bătrâni sau centre de copii. În acestea se fac testări periodice, atât la beneficiari cât și la personalul de îngrijire iar autoritățile au decis ca îmbolnăvirile din focare să nu mai fie scoase din calculul numărului de cazuri, după, ce, anul trecut, le scoseseră pentru a nu deranja alegerile.

Practic, sunt anumite comune în care, la fiecare val, se înregistrează un număr de cazuri mai ridicat, dar numai pentru că în acele comune au loc testări regulate, spre deosebire de comunele fără centre de copii sau azile de bătrâni, unde testarea se face doar în cazuri excepționale.

Evident, testarea se face cu testele PCR, care, ășa cum am mai afirmat, vor fi scoase din uz de autoritățile medicale din SUA pe motiv că au un grad de eroare prea ridicat.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE