25 aprilie 2024
EconomieSi institutiile publice pot folosi zilieri, in anumite domenii de activitate

Si institutiile publice pot folosi zilieri, in anumite domenii de activitate

Paleta categoriilor de beneficiari ai muncii zilierilor a fost modificata recent, astfel ca pot sa-i foloseasca in activitate nu numai persoanele juridice, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, ci si institutiile publice, dar acestea, doar in anumite domenii.

Noile reglementari mentioneaza ca institutiile publice nu au calitatea de beneficiare ale acestei munci, dar pot utiliza zilierii in cadrul serviciilor de gospodarire comunala, gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi: serele, spatiile verzi si gradinile zoologice.

Dar si hotelurile, unitatile din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului (taberele s.a.), bazele si cluburile sportive, precum si institutele centrale si statiunile de cercetare-dezvoltare agricola au dreptul sa lucreze cu zilieri, in domeniile prevazute de lege.



Domeniile de activitate in care este permisa munca ocazionala, acestea sunt: agricultura, vânatoarea si serviciile anexe, cu exceptia crescatorilor de animale, in sistem semiliber traditional si transhumanta; silvicultura, fara exploatarile forestiere; pescuitul si acvacultura; colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase; recuperarea materialelor; comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii; activitatea de organizare a expozitiilor, târgurilor si congreselor; publicitatea; activitatea de interpretare artistica, spectacole, de suport al acestora si de gestionare a salilor; cercetarea-dezvoltarea in stiintele sociale si umaniste; serele, spatiile verzi, parcurile si gradinile zoologice.

Activitate cu caracter ocazional pot desfasura persoanele care au implinit 16 ani. Cele care au intre 15 si 16 ani au acces doar cu acceptul parintilor ori al reprezentantilor legali. Toti vor fi platiti pentru munca prestata ocazional cu macar valoarea pe ora a salariului de baza minim brut pe tara (900 lei). Veniturile realizate nu vor fi luate in calcul la stabilirea ajutorului social, dar vor fi impozitate, respectiv cu 16 la suta.

Activitatea zilierilor nu constituie vechime in munca, deoarece ei nu contribuie la bugetul asigurarilor sociale de stat. Asadar, timpul de munca prestat ca zilier nu va fi luat in calcul la stabilirea pensiei. Dar, beneficiarul prestatiei efectuate de zilieri trebuie sa le asigure acestora toate conditiile de sanatate si securitate in timpul lucrului si sa le puna la dispozitie echipamente de munca si de protectie adecvate. In cazul unui accident de munca sau al decesului unui zilier, in timpul activitatii, beneficiarul este obligat sa suporte cheltuielile necesare cu ingrijirile medicale ori cu inmormântarea, din fonduri proprii, daca evenimentul s-a produs din cauza lui. Chiar daca nu constituie stagiu de cotizare la pensie, munca ocazionala este practicata, totusi, pe scara larga si in judetul Bacau.

„Pâna in luna iunie, 1.306 persoane au lucrat ocazional, prestând 8.857 zile de munca. Majoritatea au lucrat in agricultura si in silvicultura.”
Dan Buftea, purtator de cuvânt la Inspectoratul Teritorial de Munca Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri