O buna parte din controalele Protectiei Consumatorilor Bacau de anul trecut au fost initiate in urma plângerilor primite de la bacauani. Astfel, in 2015, pe adresa institutiei au sosit nu mai putin de 1.589 de reclamatii (fata de 1.216 in anul precedent), in crestere cu peste 30 la suta.

Dintre acestea, 49 la suta au privit serviciile nealimentare (49 la suta fata de 53 la suta in 2014), alte 30 de procente au fost reclamatiile impotriva agentilor economici care valorificau produse nealimentare, 16 la suta cele din servicii si produse financiare si doar 5 la suta pe bunuri si servicii alimentare.

„Din totalul petitiilor, 408 au fost cu rezolvare amiabila, 403 cu solutionare pozitiva, 51 retrase, 11 nesolutionabile, 345 neintemeiate, 79 clasate, iar 183 redirectionate catre alte institutii”, a precizat Alin Nastasa, comisar sef adjunct la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Bacau. Cel mai reclamat agent economic a fost E-On Moldova, cu 183 de petitii, urmat de firmele din domeniul bancar, inclusiv cele financiar nebancare (IFN-uri), si firmele din telecomunicatii.

PUBLICITATE

Avem si noi ciudatii nostri

La sediul CJPC Bacau ajung tot soiul de reclamatii. De exemplu, o doamna din Moinesti a reclamat o angajata a unui magazin ca le face ochi dulci barbatilor, inclusiv sotului ei, si când vine acasa, acesta devine violent. Prin urmare, le-a cerut comisarilor Protectiei Consumatorilor sa ia masuri in aceasta speta. Un alt domn reclama ca pe aeroportul din Bacau ar exista dispozitive de bruiaj care, in opinia sa, ar pune viata locuitorilor in pericol, in vreme ce un alt concitadin reclama ca, intr-un anume cimitir, a fost lasat un sicriu in mijocul aleii si s-ar impune ca un angajat al Protectiei Consumatorilor sa intervina.

Petitii au mai venit si prin intermediul liniei telefonice 9551. La acest numar, un consumator reclama hypermarketurile care, impreuna, au format o alianta „in scopul precis de a-l otravi”, un altul se arata terorizat ca este urmarit de nu se stie cine, care vrea sa-l execute, motiv pentru care nu mai poate iesi din casa. Haios a fost apelul venit din partea unui consumator, intrucât ingurgitase o cantitate apreciabila de alcool si, printre sughituri, reclama un anume restaurant-bar ca nu-i mai «serveste» fise pentru a mai juca la «pacanele».

Reclamagiul de profesie, explorator prin magazine

Din pacate, institutia este asaltata si de plângeri venite din partea unor… reclamagii de profesie. Nu putine au fost situatiile in care acestia au depus zeci de astfel de petitii, de cele mai multe ori nejustificate ca si continut, de-a dreptul fanteziste. Dar, cum legea acorda tuturor acces liber la justitie si la autoritati, reclamagiul este aproape imposibil de domolit si de pedepsit. „Din pacate, sunt si reclamanti despre care as putea spune ca nu sunt de buna credinta, in conditiile in care mereu revin si fac tot felul de reclamatii, de multe ori pe aceleasi spete. Cu toate ca legea spune ca atunci când vine o reclamatie care are acelasi obiect cu o petitie anterioara, aceasta se claseaza. Avem un astfel de personaj care este «explorator» printre supermarketuri. Am inteles ca in unele a si fost interzis cumva. De vreun an de zile, are o problema cu un anumit lant de magazine”, a incheiat Alin Nastasa, seful Protectiei Consumatorilor Bacau.

„Pentru a interveni in timp real in piata si a rezolva problemele, acolo unde sunt, ii rugam pe toti bacauanii sa ne sesizeze de fiecare data când un operator economic incalca legislatia, implicit drepturile consumatorilor. Pentru ca numarul mic de comisari din cadrul CJPC Bacau nu poate acoperi in totalitate piata judetului. Din fericire, consumatorii au aflat si au invatat ca au drepturi si automat vin cu aceste reclamatii.”

Alin Nastasa, director la Protectia Consumatorilor Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Un organism creat pentru a face statistici,,am primit 1500 de petitii , si
    am rezolvat 2000 de reclamatii,,,oare cetatenii Nu au ce face???
    Mananca Banii contribuabilor degeaba………

  2. Stimate domn, cu respect va informez ca statistica se realizeaza avand la baza niste indicatori care reflecta activitatea. In plus, veti fi placut surprins sa aflati ca suntem o institutie care prin activitatea sa aduce profit statului, inclusiv contribuabililor. O zi frumoasa in continuare!

  3. Domnule Fanica,tin sa va atrag atentia ca m-am dus total nepregatit cu o problema de OPC la sediul lor.Am fost BINE CONSILIAT,BINE INDRUMAT si chiar ajutat sa intocmesc o plangere impotriva comerciantului.Drept uramare,mi-am recuperat banii cheltuiti pe produs si chiar m-am ales cu un produs nou-nout.De ce?Pentru ca domnul Nastase mi-a deschis ochii cu Legea 449 si cu ce poate ea face impotriva abuzurilor comerciantilor.

  4. Multumim, bagam la cap Legea 449…mai ziceti la oameni de procedura, ca nu bagam de seama la documente, chitante, facturi, certfic de garantie… a nu se prapadi pt a se dovedi! de-acu incepem si noi sa simtim ca avem dr nu numai oblig! urgenta ar fi prin congelatoarele cu mortaciuni si alte stricaciuni prin unele pravalii!!!

LĂSAȚI UN MESAJ