Tezele de bacalaureat au fost corectate in dorul lelii. Dupa contestatii, marea majoritate a notelor a crescut semnificativ.

Un tânar, absolvent de „Ferdinand”, s-a sinucis din cauza notelor mici pe care le-a primit la examenul de Bac. Peste 1.500 de candidati au depus contestatii. Notele de dupa recorectare au aratat diferente enorme intre nota initiala si cea finala. Prima data, lucrarile au fost corectate in judetul Suceava, iar acum, in Neamt. S-a ajuns ca un candidat notat initiat cu 5.95 sa primeasca dupa recorectare 8.30 sau de la nota 7.7 sa se ajunga la 10 curat. Cine e vinovat?

Surpriza mare, in Bacau, dupa afisarea notelor finale ale examenul de bacalaureat, sesiunea de vara 2015. Media de promovare a ajuns la 79,97 la suta (de la 78,34 la suta), iar acum ne putem mândri cu cinci absolventi cu media 10 (zece): pe lânga Diana Mihaela Zamfir (Colegiul National „Gh.Vranceanu”), Irina Teodora Toma si Oana Roxana Radu (ambele de la Colegiul National „Dimitrie Cantemir” Onesti), care au fost notate cu media maxima inca de la prima corectura (despre care cotidianul „Desteptarea” a scris atunci care a fost, pentru fiecare in parte, cheia succesului), dupa contestatii si Irina Lorena Ilie (Colegiul National „Vasile Alecsandri”) si Alexandra Graur (Colegiul National „Grigore Moisil” Onesti) sunt acum fetele cu Bac de 10. Irina Lorena a fost notata initial cu 9.80 la Limba si literatura româna, iar dupa contestatii a primit nota 10 (zece), iar Alexandra din Onesti a contestat nota de 9.90 de la Chimie si a mai primit 10 sutimi in plus.

PUBLICITATE

Fara comentarii

Anul acesta, in premiera, lucrarile de la Bacalaureat s-au corectat in alte judete. In cazul Bacaului, la inceput in Suceava, iar dupa contestatii, in Neamt. Iar anul acesta, tot in premiera, notele initiale si cele finale sunt cu diferente foarte mari, bineinteles in favoarea candidatului. Sa luam câteva exemple: la „Ferdinand”, un elev care a contestat nota initiala la Limba si literatura româna in loc de 7.7 a primit, in final, 10; la „Vranceanu” de la 7.9 s-a ajuns la 9.5, de la 7.5 la 9.6, de la 9 la 10; la „Alecsandri”, de la 8.15 la 9.1.

Cele mai mari diferente sunt insa la Colegiul Economic „Ion Ghica”, unde unii absolventi care au depus contestatii au avut un soc când si-au vazut nota finala: de la 5.95 un candidat s-a trezit cu nota de 8.3, de la 6.5 la 8.2, de la 5.4 la 7.1, iar acestea nu sunt singurele situatii. Ce s-a intâmplat? „Poate fi o eroare umana sau depunctare. Nu pot sa spun decât ca ma bucur ca absolventii au ales sa faca contestatii”, a aratat prof. Dana Enache, directorul Colegiului Economic „Ion Ghica”. Ca sa nu mai vorbim ca pe aplicatia ministerului de resort apar lucrari care sunt corectate de trei ori (au trei note diferite). De ce?

Iar surprizele nu se opresc aici: candidatii care au primit note finale mari, fata de cele initiale, nu au inca siguranta ca acestea vor fi si definitive. O alta comisie, de data aceasta de la Ministerul Educatei, le va reaviza lucrarile.

„Si totusi, cine plateste pentru erorile de corectare? Cum sa existe astfel de diferente de 2, 3 sau 4 puncte in plus? Cum corectati, dragi profesori? Sunt de acord, a gresi e omeneste, dar si responsabilitatea e mare! Nu te poti juca cu viitorul unui copil, dar mai ales cu sufletul lui! Daca nu poti, daca nu te pricepi, de ce mergi la corectat? Ar trebui ca acestor «eronati» sa li se interzica a mai corecta vreodata la un examen”, a fost si declaratia prof. Dana Birzu, directorul Colegiului National de Arta. Asadar, cine plateste? Cine este vinovat?

„Pot sa apara greseli. De aceea exista, in metodologie, si posibilitatea depunerii de contestatii. Probabil ca atunci când s-au trecut notele de pe borderou sa se fi gresit. Nu cu intentie, asta e clar. Este foarte bine ca absolventii, dupa ce isi fac o autoevaluare, sa ia decizia de a depune sau nu contestatie. Este dreptul lor si, repet, se mai poate si gresi.”
prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

„S-a intâmplat un lucru foarte ciudat. Nu cred ca a fost incompetenta. Ceva s-a intâmplat. Sincer sa fiu, eu spun ca a fost rea-vointa din partea profesorilor care au facut prima corectura. Diferentele sunt foarte mari, mai ales la Limba si literatura româna. Acestea sunt notele reale, cele de dupa contestatii.”
prof. Gabriel Andrei, directorul Colegiului National „Gh.Vranceanu”

Colegiul „Alecsandri” ramâne pe primul loc

Intr-un top al liceelor in judet, Colegiul National „Vasile Alecsandri” ramâne pe primul loc in judet, cu o medie de promovare de suta la suta.

„Cea mai mare satisfactie, la sfarsitul unui an scolar, este rezultatul eforturilor depuse de toti cei care dau viata unei scoli: elevi si profesori, sprijiniti de comunitatea de parinti se bucura de rezultatele obtinute la examenul de bacalaureat care marcheaza incheierea unei etape importante in devenirea personala a celor pregatiti sa porneasca in viata cu sperante mari si cu entuziasmul caracteristic tineretii. Colegiul National «Vasile Alecsandri» se numara printre cele 43 de licee si colegii din tara care au inregistrat procentul maxim de promovabilitate, fapt ce incununeaza colaborarea si spiritul de echipa instituit la nivelul colegiului, preocuparea corpului didactic de a asigura o pregatire solida, constanta, la cele mai inalte standarde, venind in intampinarea nevoilor de instruire ale elevilor cu care, astazi, ne mandrim.”

prof. Calin Leon Boamba, directorul Colegiului National „Vasile Alecsandri”

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

 1. Totusi , cine plateste pentru copilul care s-a sinucis ???

  Organizare la nivel PSD, de ce sa ne mai miram ??? Din cauza ca inca ii mai pastram la guvernare !

 2. Aici se vede calitatea celor care se vor “PROFESORI”……dar daca se vrea se poate incepe curatenia in invatamant.Se stie cine au corectat tezele …asa ca cine a gresit poate fi trecut pe linia moarta!( adica nu mai sunt primiti urmatorii 5-10 ani la corectat,daca au gradatii de merit li se pot taia , si pot fi recompensati cu 10-20 % din salar pt i perioada de 5-10 ani) ..Stiu ca veti spune ca-s pedepse prea aspre dar…………moartea unui copil care a fost nedreptatit de niste oameni -(oare se mai simt oameni ??.)..cum vi se pare ??

 3. Bataie de joc si lipsa de competenta….dupa ce criterii au fost selectati evaluatorii? Daca se permite sa corecteze si profesori cu definitivatul sau care au picat gradul II, care nu au habar de respectarea unui barem!.In plus de ce nu se revine la vechea corectare, aceea de subliniere cu rosu a greselilor, corectarea ,, cu ochiometru” e total gresita! Sa se creeze la nivel de inspectorat grupuri de profesori evaluatori, selectati din randul profesorilor metodisti, competenti! La nivelul inspectoratelor nu se face o analiza a modalitatii de evaluare si notare, eventual cei care au corectat eronat sau s-au prefacut ca evaluează lucrarile sa fie sanctionati, pentru ca aduc prejudiciu de imagine si inspectoratelor si cadrelor didactice.

 4. Elevul de la Economic cvu 5,95 la Romana vineri dupa-amiaza a aparut cu 9,50 pe edu.ro si la liceu .Seara s-au modificat iar notele si apare cu 8,30….explicatia???

 5. Incompetenti! Copilul mort din Sascut cine il maI aduce inapoi! Multi au ajuns profesori cu Facultati facute pe internet sau cu diplome de la facultati la care nu au fost la cursuri.

 6. EXPLICATIA ESTE UNA SINGURA SI SIGURA= HAOS SI INCOMPETENTA IN RANDUL CADRELOR DIDACTICE.
  Oare cum traiesc acei ,,profesori”, ca oameni nu se pot numi, cu acel elev pe constiinta, care s-a sinucis din cauza lor?
  cred ca nu le pasa.
  Sa le dea Dumnezeu cel putin aceeasi durere ca a parintilor acestui copil, inclusiv cei din inspectorat sa fie pedepsiti de divinitate, ca de aici pornesc toate relele din invatamant.

 7. Elena are dreptate, am vazut si eu. Este posibil ca la un numar mare de contestatii sa evalueze un numar mic de profesori intr-un timp foarte scurt. De ce? Trebuia la contestatie , un profesor sa corecteze 50 de lucrari si cu maxima atentie deoarece nota respectiva ramane definitiva.
  Daca la contestatie un profesor a primit 120 de teze pentru a fi corectate in 2 zile( la romana se corecteaza mai greu) atunci vina se imparte intre minister, inspectorat si bineinteles profesorii evaluatori.

 8. Ar fi fost culmea ca o fata atat de talentata si care a depus atat de mult suflet in invatatura sa fie mai prejos de … alti parinti potenti !!! Bravo lor si mai ales parintilor care le-au oferit totul ! In Moldova s-au nascut cei mai multi intelectuali si … sunt cei mai putin apreciati !!!!! Cine are alta parere sa imi aduca motive !

LĂSAȚI UN MESAJ