Majorarea pe ascuns a salariilor functionarilor publici si ale personalului contractual din Ministerul Finantelor, ANAF, Agentia Nationala de Achizitii Publice si Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili a stârnit o mare nemultumire si in rândul angajatilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Bacau.

La aflarea faptului ca aceste categorii de personal din institutiile centrale vor beneficia de la 1 noiembrie de o crestere salariala care poate sa ajunga la 60 la suta, toti salariatii CJP Bacau (mai putin cei din conducere) au decis ieri dimineata sa declanseze si ei o greva spontana. Astfel, la ora 10.00 toti si-au intrerupt activitatea, inclusiv cei de la ghiseele care lucreaza cu publicul, si au iesit sa protesteze in fata institutiei.

“Este o manifestare spontana, nu a fost premeditata, ne-a declarat Lavinia Matei, consilier juridic, presedintele Sindicatului DGMPS Bacau, din cadrul CJP. Oamenii s-au revoltat când au citit ordonanta cu aceasta majorare, in Monitorul Oficial, si au decis sa protesteze. Pensionarii care au venit la institutia noastra ne-au inteles actiunea, considerând-o pe deplin justificata, când le-am spus ca, de exemplu, dupa 36 ani de munca un angajat de la noi are un salariu de doar 1.400 lei. Si ei au fost solidari cu noi.”

Activitatea de la CJP Bacau a fost intrerupta timp de doua ore, respectiv intre 10.00 si 12.00. La Casa Locala de Pensii Onesti publicul care s-a prezentat a putut vedea pe usi un afis in care era exprimata, de asemenea, revolta vizavi de majorarea salariilor celor din institutiile centrale amintite, considerându-se, evident, si ei discriminati.

Salariile sa fie majorate

Pe afis, pus si la sediul CJP Bacau, au fost prezentate si nemultumirile protestatarilor, dar si revendicarile lor. Printre dificultatile carora angajatii trebuie sa le faca fata se numara subdimensionarea personalului, raportat la volumul de munca. Acesta este enorm si cu un grad mare de complexitate si responsabilitate, cei 89 de salariati ai CJP Bacau ocupându-se de stabilirea si plata pensiilor unui numar de nu mai putin de 175.000 pensionari, pentru care intr-o luna sunt efectuate plati de 171.000.000 lei (pensii si indemnizatii).

Dar, desi este foarte mult de munca, personalul, care a fost redus in 2010 de la 115 angajati la 89, nu a fost suplimentat. In plus, din reducerea de 60 la suta a veniturilor salariale, facuta in 2010, angajatii au primit inapoi doar 25 la suta iar din 2007 nu au mai beneficiat de nicio majorare de retributie. In consecinta, cer cresterea cu 50 la suta a salariului incasat in prezent. Protestatarii spera ca prin actiunea lor sa-i sensibilizeze si pe angajatii de la alte case de pensii din tara si impreuna sa obtina majorarea drepturilor salariale.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. foarte CORECTA ACTUNEA DAR TRBUIE CONTINUAT,CACI CONDUCEREA
    CASEI JUD. DE PENSII BACAU O DOARE -N COT.
    CEI CARE AU FOST ANGAJATI POLITIC, SA MEARGA IN ALTA PARTE,-ex.
    CE CAUTA INGINERUL CRETU LA CASA DE PENSII SA MEARGA LA AEROSTAR??!!!
    MAI SUNT SI ALTII.

LĂSAȚI UN MESAJ