Și-a văzut mama zâmbind, după șase ani

  O femeie aproape că orbise și se împăcase cu ideea că nu va mai vedea niciodată. Însă o operație de cataractă la Clinica Luxor „Dr. Olinic” i-a schimbat întreaga viață. A fost nevoie de doar 15 minute pentru ca cristalinul atrofiat să fie înlocuit cu unul nou, pacienta a plecat acasă fără să necesite nicio zi de spitalizare, iar după două zile și-a reluat toate activitățile.

  „Mama începuse să nu mai vadă bine, în urmă cu șase, șapte ani. La început cu un ochi, iar apoi, încet, încet, boala s-a extins și la celălalt. Poate că la început nu am dat prea mare importanță, am pus-o pe seama ochelarilor care, credeam noi, trebuiau schimbați. Doar că, de la o zi la alta, situația se înrăutățea. Eu eram plecată și nu puteam să-mi dau seama exact de ceea ce se întâmplă, mă bazam pe ce-mi spunea mama, care nu voia să mă îngrijorez prea tare”, povestește Cristina A. Boala s-a agravat, iar în scurt timp femeia a ajuns aproape oarbă. Distingea doar lumina de întuneric și cam atât. Treburile casnice au căzut în grija unor vecini, la fel și cumpărăturile și plata facturilor. Până când, într-o zi, îngrijorată de ceea ce se întâmplă, Cristina a venit în țară. „Am avut un adevărat șoc, povestește femeia. Mama mea, care era veselă, plină de viață, era acum un om trist și abătut. Atunci am decis să merg la Clinica Luxor «Dr. Olinic», la doamna doctor Dana Călțaru”.

  „Toți pacienții, când reîncep să vadă, întineresc cu zece ani”

  Decizia de a apela la medicul Dana Călțaru, de la Clinica Luxor „Dr. Olinic”, a fost una înțeleaptă. În mai puțin de 15 minute, cu tot cu anestezie, pacienta a fost operată de cataractă, iar în două zile a putut să-și reia toate activitățile la care fusese nevoită să renunțe în ultimii ani. „Astăzi, operațiile de cataractă sunt mult mai simple, de la pregătirea preoperatorie, până la stadiul post operatoriu. Operația în sine nu durează mai mult de 15 minute, cu tot cu anestezia locală, cu picături, și până la înlocuirea cristalinului, care se face printr-o incizie de maximum 2 milimetri. Mai ales aici, la Clinica Luxor «Dr. Olinic», pacienții beneficiază de condiții deosebite, atât în ceea ce privește sala de operații, dotată cu aparatură performantă, la standarde europene, unde condițiile de sterilitate sunt riguros urmărite, cât și condițiile hoteliere. Mulți pacienți sunt aduși de rude sau vecini, dar pleacă pe picioarele lor”, spune medicul Dana Călțaru.

  Cazul mamei Cristinei nu este unul singular. Medicul Dana Călțaru mai spune că sunt mulți pacienți care ajung în prag de orbire, din cauza fricii de operație, sau, pur și simplu, din neștiință.

  „La Clinica Luxor «Dr. Olinic» am operat de cataractă pacienți de 13 ani, dar și cu vârste venerabile, de aproape 100 de ani. Mulți vin din alte județe, dar au existat și pacienți care au venit și din alte țări. Sentimentul trăit de pacient, după operație, este absolut minunat. Unii nu-și văzuseră nepoții de câțiva ani, deși locuiau împreună și s-au mirat cât de mult crescuseră. Toți pacienții, când reîncep să vadă, întineresc cu zece ani, iar cei mai mulți plâng de bucurie. Este ceva spectaculos, să vezi cum li se schimbă trăsăturile”, declară Dana Călțaru care, la Clinica Luxor „Dr. Olinic”, asigură și consultații și intervenții pentru afecțiuni ale pleoapelor, conjunctivite, glande, căi lacrimare și ale glaucomului.

  Medicul primar oftalmolog Dana Călțaru este doctor în științe medicale, iar în întreaga carieră a efectuat peste 25.000 de operații de cataractă. Este membru al Societății Române de Oftalmologie, al Societății Române de Cataracte și Chirurgie Refractivă, dar și membru corespondent al Academiei Americane de Oftalmologie.

  Alte articole