„Grânarul Europei”, așa era numită, altădată, România. Din nefericire, astăzi nu mai poate revendica un loc fruntaș decât la porumb și floarea-soarelui. Anul acesta va fi unul dintre cei mai slabi la păioase din cauza excesului de apă în perioada în care ar fi trebuit să se coacă și să fie secerate. Oricum, multă sau puțină, făina nu ajungea în fabricile de pâine autohtone.

Românii exportă grâu și importă aluat congelat. Exportă și fructe, lactate, carne de porc și pui, rafturile fiind pline de produse ieftine și dubioase. Șansa noastră de a consuma lapte adevărat, nu reconstituit din pulberi, iaurt fără gelatină și arome, carne sănătoasă, neîmbibată cu antibiotice o reprezintă micii fermieri, nu marile societăți agricole care își trimit producția peste graniță. Guvernul a avut grijă să acorde la timp subvențiile (o bilă albă pentru Petre Daea!) astfel încât agricultorii să înceapă noul ciclu fără să se îndatoreze, dar și să asigure scheme de finanțare pentru dezvoltare.

Au fost lansate, de curând, două măsuri, una destinată instalării tinerilor, alta susținerii afacerilor mici. Întrebarea e dacă fermierii care știu să îngrijească 50 de capre sau să cultive roșii în solar știu și să scrie un proiect. Din ce am auzit în anii trecuți, ghidurile de finanțare sunt stufoase, iar birocrația excesivă, destinată parcă a-i descuraja. Exista o instituție care îi învăța să facă proiecte, organiza cursuri de instruire și sesiuni de informare, în parteneriat cu primăriile rurale.

E vorba despre Camera Agricolă, aflată în subordinea Consiliului Județean până în 2017, când a fost desființată. Cică funcționează în subordinea ministerului, dar nu am mai auzit nimic despre ea. Avem motive să ne întrebăm dacă sistemul e gândit în interesul micilor producători și al consumatorilor sau al marilor afaceriști. Putem spera, totuși, că domnul Daea, un ministru care nu conduce Agricultura din birou, va îmbunătăți regulile și că „tinerii fermieri” care vor primi finanțare nu vor fi, de fapt, unii vechi, care au făcut rost de un tânăr pe coperta dosarului.