Valoarea economiilor bancare ale băcăuanilor a crescut la sfârșitul lunii noiembrie, dar a crescut și apetitul pentru credite. Pe același „trend” și restanțele bancare au fost ceva mai mari și au crescut din septembrie încoace.

Băcăuanii aveau în bănci, la final de noiembrie, aproape 11,70 de miliarde de lei, dar au apelat și la credite în valoare de peste 3,84 de miliarde de lei. Situația nu are neapărat o legătură cu creșterea ușoară a restanțelor bancare, care au ajuns la aproape 90 de milioane de lei.

După două luni de scădere, restanțele s-au majorat, din sepembrie, cu aproape 3,5 milioane de lei.

Județul Bacău are, în Regiunea Nord-Est, a doua cea mai mare valoare a creditelor bancare primite de populație, dar din aprilie ponderea restanțelor în total credite a crescut, chiar și în luna iulie, când valoarea restanțelor a scăzut, în timp ce în Regiune media arată, din luna iunie, o scădere.

Conform datelor făcute publice de Banca Națională a României (BNR), în Bacău ponderea restanțelor în total credite a crescut la 2,24% în iulie, față de 2,15% în luna martie, la 2,16% în următoarele două luni și la 2,19% în iunie. În luna sptembrie ponderea a ajuns la 2,20%, în octombrie la 2,24%, iar în noiembrie la 2,33%. Și în Regiune proporția a crescut de la 2,74% în septembrie la 2,87% în noiembrie.

Pe locul al doilea la credite, în regiune

În Regiunea Nord-Est, ponderea cea mai mare a restanțele în total credite o are județul Neamț (3,98%). În valoare, cele mai mari restanțe rămân cele din județul Iași, de 250,40 de milioane de lei, însă și valoarea creditelor este cea mai mare în Iași, de 9.500 de milioane de lei. Valoarea creditelor, în volum, pentru județul Bacău se apropie, dar timid, de jumătatea celei din Iași.

Alte articole