– in cazul Spitalului Judetean Bacau acesta a fost donat de Unifarm si nu s-a cheltuit niciun ban

Criza de ser antibotulinic s-a dovedit a fi una falsa. In realitate Compania Nationala Unifarm, aflata sub autoritatea Ministerului Sanatatii, avea pe stoc acest tratament vital, lucru stiut de minister si care a comunicat acest lucru sefilor spitalului bacauan inca din seara inregistrarii pacientului suspect de botulism.

Directorul Unifarm a fost prezent ieri in Bacau pentru a lamuri si aspectele legate de costul acestuia, respectiv suma de 10.000 de euro pe care unitatea medicala bacauana a anuntat zilele trecute ca ar trebui sa o achite. In final kit-ul a ajuns in Bacau fara factura, fiind donat.

PUBLICITATE

„Compania a donat kit-uri necesare de ser antibotulinic dintr-o rezerva detinuta special pentru aceste cazuri. In cazul in care acest stoc s-ar fi epuizat am fi apelat la o varianta, la care am apelat si in trecut, o procedura denumita «life saving» in care aduceam din Germania, un kit de ser care ar fi costat pentru aceasta procedura de urgenta circa 10.000 de euro.

Din fericire, aceste lucruri nu s-au intâmplat iar bugetele spitalelor n-au fost afectate”, a declarat Adrian Ionel, director Unifarm. Compania urmeaza sa primeasca 300 de doze de ser antibotulinic pentru a fi folosite in urmatorii ani, iar spitalele care se vor inregistra cu noi cazuri de botulism vor sti de acum si unde sa apeleze pentru serul salvator.

Achizitionarea serului prin procedura normala se face cu doar câteva sute de euro, insa unitatile medicale cu paturi ar trebui sa urmeze o intreaga procedura pentru a putea aduce in farmaciile proprii un astfel de kit. De aceea se prefera ca serul antibotulinic sa fie pastrat in depozitul companiei de stat iar spitalele sa solicite de acolo.

Pacientul se simte mai bine

Dupa ce i s-a administrat serul antibotulinic, pacientul, diagnosticat cu botulism doar pe baza simptomelor, a inceput sa se simta mai bine. „Când a venit in spital vedea dublu, nu putea vorbi, era ragusit si foarte slabit. Acum pacientul vorbeste, vede normal, se simte mult mai bine, isi misca partile corpului respira singur si nu a fost nevoie de intubatie”, a declarat dr. Aurelia Taga, director medical la Spitalul Judetean de Urgenta Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Au vrut sa “piarda”banii si nu le-a iesit.Era o suma frumusica pentru dl…., dna….
    De ce nu mai iese si purtatoarea de vorbe sa ne spuna ce si cum?A scapat porumbelul prea repede?

LĂSAȚI UN MESAJ