“Serile Diasporei”: Călătorie muzicală cu românii de pretutindeni

    O seară frumoasă de sfârşit de august, vineri, 24 august, ora 20.00. În Piaţa Tricolorului din Bacău, acordurile venite de pe scena amenajată în faţa Prefecturii au strârnit interesul trecătorilor, iar cu timpul piaţa s-a umplut de oameni, majoritatea tineri.

    Este o seară dedicată de organizatori, Consiliul Judeţean şi Primăria Bacău, tuturor băcăuanilor care lucrează sau s-au stabilit în mai multe ţări europene şi nu numai, veniţi în vacanţă. Este un dar, un gând de respect şi apreciere pentru tot ceea fac, pentru că ne reprezintă, fiecare după puterile sale, în Occident. A fost invitată Orchestra Filarmonicii “Mihail Jora” pentru a-i purta într-o călătorie imaginară, muzicală de data aceasta, prin mai multe ţări europene, prin capitalele care au dat lumii compozitori celebri şi cele mai frumoase lucrări care au fascinat lumea secole de-a rândul.

    “Serile Diasporei sunt concepute ca un eveniment pe care am dorit să îl oferim celor aflați la muncă în străinătate, care se întorc acasă în această perioadă. Fiecare dintre noi are câte un membru al familiei aflat departe de casă, iar luna august este, pentru marea majoritate, timpul în care familiile se reîntregesc. Fie şi pentru o scurtă perioadă suntem din nou împreună şi orice clipă petrecută împreună se adună în «bagajul» care ne dă putere să aşteptăm încă un an momentul revederii. Este motivul pentru care ne-am propus să oferim familiilor care sunt din nou împreună clipe frumoase, memorabile aş spune pentru că programul pregătit împreună cu Filarmonica «Mihail Jora» este unul festiv, adecvat acestor zile de sărbătoare”



    Sorin Braşoveanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău

    Fiecare lucrare, fiecare melodie, au fost prefaţate de o frumoasă poveste, creată şi intepretată de actorul Ştefan Hagimă, şi el întors după mulţi ani acasă.

    În prima seară, pentru că vor fi trei, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeş, Filarmonica băcăuană s-a oprit în Ungaria, Austria, Italia, Spania, Germania, Norvegia, Rusia, Georgia, interpretând magistral Dansul ungar nr. 5, de J. Brahms, valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss, primul Dans slav de Dvořák, Can-Can de J. Offenbach, rossiniana uvertură Wilhelm Tell sau Bolero-ul lui Ravel. N-au lipsit Muzica apelor de Haendel, „Peer Gynt” al lui E. Grieg, vals din Suita de jazz a lui Şostakovici şi celebrul Dans al săbiilor creat de Aram Haciaturian, iar vocea Irinei Sârbu a strălucit în Hora Staccato, Hora Mărţişorului, Dans Ţărănesc, în Căluşarii şi Ciocârlia, fiind răsplătiţi cu aplauze generoase.

    „Filarmonica «Mihail Jora», unul dintre ambasadorii Bacaului peste hotare, propune un week-end la înălţime, un eveniment de prestigiu dedicat zecilor de mii de băcăuani care trăiesc în alte state din Uniunea Europeană, împărtăşind valori şi idealuri comune. «Serile Diasporei» sunt dedicate, în egală măsură, şi celor de acasă, într-un veritabil arc cultural întins peste bariere geografice, arc ce ne reaminteşte tuturor că suntem parte integrantă a comunităţii europene, că Europa este prezentă şi la noi acasă, nu doar în marile oraşe din Occident.”

    Cosmin Necula, primarul Municipiului Bacau

    Am reuşit să stăm de vorbă cu câţiva băcăuani prezenţi la concert, însă o parte nu au dorit să-şi decline identitatea, însă ne-au mărturisit că le-a plăcut muzica şi că le-a trezit multe amintiri din ţările pe unde au mblat. Iată ce ne-a spus un tânăr:

    “Sunt încântat de ceea ce văd şi ascult. Mă bucur că cineva s-a gândit şi la noi, cei plecaţi să ne căutăm un rost în afara ţării. N-am plecat că n-am mai putut de bine, aşa a fost să fie. Am venit cu soţia şi copilul, cu doi prieteni pe care nu i-am văzut de mult timp, fiind şi ei plecaţi în Italia. Chiar mă simt obligat să le mulţumesc organizatorilor şi orchestrei. Este o seară plăcută, la care muzica ne-a adunat fie şi numai pentru câteva ore. Dacă îmi este permisă o sugestie, poate era bine să fie organizat acest concert cu câteva zile mai înainte, mulţi deja au plecat de unde au venit. Mulţumesc.”

    Silviu, plecat în Anglia de 11 ani

    Nu au lipsit surprizele, la bis spectatorii au ascultat valsul „My sweet and tender beast” de Eugen Doga.
    Splendidă interpretare, într-o seară magică, pe care diasporenii ne-au mărturisit că ar vrea să se repete şi la anul.

    La sfârşitul concertului l-am abordat şi pe Pavel Ionescu, directorul Filarmonicii “Mihail Jora”, care a făcut oficiul de gazdă a evenimentului.

    “Vor fi trei seri cu genericul “Serile Diasporei”, sunt seri dedicate tuturor băcăuanilor, celor de aici şi celor de pretutindeni, pentru că noi îi reprezentăm pe toţi, ei au tot dreptul să fie în contact nu numai cu tradiţiile şi obiceiurile, dar şi cu arta, cu muzica, cu interpreţii care îi reprezintă de aici, de acasă. Mâine (sâmbătă, 25 august – n.n), de la aceeaşi oră, un adevărat reprezentant al diasporei, Nicolas Simion, care de peste 40 de ani este stabilit în Germania, ne va oferi o seară de jazz, cu Grupul său «Nicolas Simion Grup», la care va avea loc şi lansarea unui album pe care l-a înregistrat în Sala Ateneu din Bacău. În ultima seară, orchestra, dirijată de Ramiro Arista din Argentina, ne va propune o seară de muzică latino-americană, în aşa fel încheiem săptămâna în bucurie, prietenie, într-un ritm alert. Sunt bucuros să văd că Piaţa Tricolorulu este plină, aşa cum ne aşteptam, ceea ne arată că ideea organizatorilor a fost bună, excelentă. Le doresc la toţi să petreacă trei seri frumoase împreună cu familiile, cu prietenii”

    Pavel Ionescu, director al Filarmonicii “Mihail Jora”

    Vom reveni cu alte impresii, opinii şi declaraţii şi în serile următoare.

    Foto: Ioan Bîşcă, Florin Ştefănescu

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"