Instalatia de cogenerare 2 de la Chimcomplex a costat 14 milioane de euro

– investitia ar putea ajunge la 2,3 milioane de euro, dar ar genera venituri de pâna la 2,63 de milioane de euro

Cu doua instalatii de cogenerare a energiei electrice si termice, ultima inaugurata recent si considerata cea mai performanta din Europa, combinatul Chimcomplex Borzesti poate intra, acum, si in rândul producatorilor de legume si fructe si in cel al fabricantilor de sucuri. Actionarii societatii sunt chemati, in a doua decada a lunii august, sa se pronunte asupra propunerii presedintelui Consiliului de Administratie de completare a actului constitutiv cu patru noi coduri CAEN, referitoare la cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase, la cultivarea legumelor si a pepenilor, a radacinoase si a tuberculilor, la prelucrarea si conservarea cartofilor si la fabricarea sucurilor de legume si fructe.

Chimcomplex este cunoscuta, de peste 60 de ani, pentru fabricarea produselor clorosodice, dar si pentru producerea, pâna când au fost interzise de Uniunea Europeana, a pesticidelor pentru agricultura. Oportunitatea revenirii catre agricultura este data de cogenerarea de energie. Astfel, poate aparea aici un complex legu­mi­col de 2,5 hec­tare, daca proiectul ar in­clude si activitati de proce­sa­re si comercializare, sau de doua hectare daca s-ar limita la cultivarea legu­me­lor în sere, conform unui pro­iec­t propus de Asocia­tia pen­tru Dez­vol­tare Eco­no­mica Lo­ca­la Bacau.

PUBLICITATE

In­ves­titia ar fi de 2,3 milioane de euro, din care 2 milioane de euro finan­ta­re neram­bursabila prin Pro­gra­mul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020. În varianta mai re­strânsa, pro­iectul ar costa 1,66 milioane de euro, cu 1,5 milioane de euro fonduri nerambursabile. Ve­ni­turile generate ar fi între 1,64 si 2,63 de mi­lioane de euro, în cazul in care s-ar in­clu­de si pro­cesarea si co­mer­cializarea produ­se­lor, sau 1,25 – 1,8 milioane de euro, daca s-ar opta pen­tru varianta restrânsa.

Chimcomplex ar putea reveni, prin acest proiect, la o dragoste mai veche. Cu circa 20 de ani in urma combinatul a fost unul dintre actionarii societatii Sere Onesti, cea mai mare de acest fel din judet, intrata in declin in special din lipsa agentului termic pe care termocentrala din Borzesti nu-l mai livra, in final preluata de un investitor privat.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. DA ESTE O IDEE BUNA DECAT SA L DARAME SI SA FACA SUPERMARKETURI UNDE SE DUC BANII NOSTRI IN AFARA TARII IAR EI STRAINII CU BANII NOSTRII FAC FABRICI LA EI IN TARA….

LĂSAȚI UN MESAJ