Vorbeam ieri despre site-urile de stiri care se ocupa cu propagarea de informatii false. Adica false in mod deliberat, nu ca urmare a unor greseli de documentare. Unele dintre aceste site-uri sunt clar facute pentru a scoate bani din publicitatea online.

Proprietarii lor nu-si pun problema daca informatiile publicate de ei afecteaza pe cineva si nici ca ar fi responsabili pentru ceea ce scriu. In fond, procesele de acest fel sunt extrem de rare in România. Astfel aflam dezvaluirile unui mason pe patul de moarte, statiunea din România care ascunde secretul nemuririi sau fructul care e de 1000 de ori mai eficient decât chimioterapia.

Astfel de articole sunt falsuri, dar publicarea lor sa spunem ca nu afecteaza foarte multa lume. Sunt un fel de povesti nemuritoare pe care le cred cei mai slabi de inger. Deocamdata putini, in viitor, mult mai multi. Problema o reprezinta articolele cu tema politica. Acestea au efecte imediate. Pentru ca sunt preluate de site-uri cunoscute si, in acest fel, credibilizate.

PUBLICITATE

Astfel, asa-zisa scrisoare a lui Florin Piersic adresata premierului, publicata de un site obscur, a fost republicata de site-ul Realitatea, desi, dupa cum avea sa se dovedeasca, actorul nu avea nimic in comun cu textul care aparuse, initial, ca un editorial pe site-ul Capital. La fel, premierul Ponta, iesind de la DNA, a fost huiduit de o singura persoana, dar unul dintre site-urile “de stiri” a publicat informatia ca o masa de oameni l-au asteptat sa-l fluiere. Stirea a fost preluata de publicatii considerate respectabile, care, evident, nu-si asuma nici o raspundere: ele doar au preluat o stire.

Sistemul este periculos: permite publicarea de informatii falsificate in publicatii considerate credibile. Singura solutie in acest moment este ca informatia sa fie verificata de cititor daca jurnalistul nu se mai oboseste sa o faca. Culmea este ca verificarea se poate face foarte usor cu ajutorul Google. Totul este sa vrea cititorul…


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ