– surse din domeniu si din presa sustin ca aici vor fi fabricate produse sub marca producatorului de lux

Fabrica de confectii Dialma Bacau (inregistrata in comuna Sarata, dar situata la iesirea din Bacau spre Adjud, la drumul national E85 – Km 281) a fost preluata de un producator italian din acelasi domeniu, prin firma Industries Yield, inregistrata de Ministerul Finantelor Publice (MFP) din România la
14 septembrie 2015, ca punct de lucru al companiei italiene Industries Spa, conform actului de cumparare 4108 din 31 august 2015.

Tot dupa datele de la Ministerul de Finante, investitia este sustinuta de un ajutor de stat in valoare de aproape 17,3 milioane de lei, pentru constituirea a 780 de locuri de munca, din care 234 pentru lucratori defavorizati. Dosarul firmei Industries Yield a intrunit cel mai mare punctaj in lista MFP (108), cu mult peste urmatoarea firma admisa la finantare. Despre aceasta tranzactie, presa a avansat supozitii ca ar fi sub auspiciile unei cunoscute marci din domeniu, Moncler, tot din Italia.

Dialma Bacau a fost, cel putin pâna anul trecut, o firma prospera, a carei cifra de afaceri a crescut, in 2014, la aproape 10 milioane de lei. De la infiintare, in 1998, cifra de afaceri a crescut permanent, de aproape zece ori, cu mici sincope, dar pe acelasi trend au fost si cheltuielile. Insa, prin diferenta, profiturile au tinut un pas saltaret aproape constant, din 2012 fiind vizibila din nou o crestere peste nivelurile din anii precedenti. Cumparatorii italieni au ales bine „marfa”.

Discretie totala

Despre aceasta tranzactie cei implicati direct pastreaza o discretie totala. Un simplu telefon la sediul firmei Dialma ne-a pus in fata primei surprize. Secretara (sau oricine o fi raspuns la apel) ne-a dat asigurari ca pe doamna directoare a fabricii nu o putem gasi, dar nici nu am putea obtine de la ea vreun raspuns, pentru ca nimeni nu vorbeste despre tranzactie. Am crezut ca mai mult noroc am putea avea la societatea Dialma Arad, intrucât Dialma Bacau era inregistrata ca punct de lucru al acesteia.

De la Szabo Valentin, persoana de contact, raspunsul a fost tot neconcludent. „Nu avem nimic de a face cu fabrica din Bacau – a spus acesta. Suntem intreprinderi independente. Numai proprietarul lor din Italia ar putea spune ceva”.

Cu sau fara vreun raspuns, cert este ca la Dialma Bacau acum raspund cei de la Industries Yield. Daca aici este mâna celor care administreaza brandul Moncler, cu atât mai bine. Ziarul Financiar crede ca Moncler este prima unitate de produc­tie de pe plan local a produ­ca­torului italian, în con­di­tiile în care pâna acum hainele Moncler se faceau, la noi, în sistem lohn, în colaborare cu produca­tori locali.
Petru Done

Ce este brandul Moncler
Moncler a fost fondat în Franta, în Monestier-de-Clermont, Grenoble, în 1952 si este produs, în prezent, în Italia. Brandul a sustinut de-a lungul anilor o cercetare tehnologica acerba, sprijinit de experti în domeniul activitatilor legate de sportul montan. De aceea si produsele sunt destinate sportivilor, in primul rând, sau iubitorilor domeniului. Firma este activa în aproximativ 70 de tari si mai multe zone geografice din lume: Europa, Orientul Mijlociu Africa, Asia si cele doua Americi.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ