25 aprilie 2024
OpiniiEditorialSe simte un aer de asociere în agricultură

Se simte un aer de asociere în agricultură

La 30 de ani de orânduire social-economică și politică în România de sorginte capitalistă, spaima de cooperativizare și asociere în agricultură nu a pierit. Ca multe alte fobii sau metehne rămase moștenire de la „vechiul regim”.

Pe acest subiect au curs până acum râuri de cerneală în presă, dar pentru că el rămâne de actualitate nu pot ocoli o știre care vine din lumea capitalului occidental și care ne mai dă o lecție în domeniu.

Citesc, așadar, despre o alianță formată recent de cooperativele franceze care cultivă cereale pentru a putea concura cu furnizorii unui asemenea produs de la Marea Neagră. Franța este cel mai mare exportator de produse agricole al Uniunii Europene, dar acum se vede „atacată” comercial de Rusia și Ucraina, care pot exporta mai mult grâu exact unde până acum jocurile erau făcute de francezi.

Deci, grupuri de agricultori deja constituiți în cooperative puternice s-au reasociat pentru a fi și mai puternici. Iar când e vorba de un război comercial, cum se prefigurează cel al cerealelor, nu-i de glumit.
„Capitaliștii occidentali gândesc altfel” – am spune noi, pentru a nu mai aminti de teoriile care pe noi, românii, ne plasează la nivelul de jos în Europa în materie de mentalitate.

Evident, după 45 de ani sub un alt regim politic nu-i simplu să schimbi lucrurile. Dar parcă se întrevede ceva și la noi în problema agriculturii asociative. Mă gândesc la asocierile deja create prin țară, dar și la cele câteva inițiative care par să se lege chiar în județul Bacău. Unele dorite și create de oameni care au lucrat, până acum, tot prin Occident și care s-au întors acasă cu un alt fel de a gândi.

Parcă se simte un aer de asociere și în agricultura noastră.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri