În momentul de față, piața muncii din țări care fac parte din Spațiul Economic European are disponibile 457 posturi vacante, în diverse domenii de activitate. Cele mai multe locuri de muncă sunt în Ungaria, unde este nevoie de 118 lucrători, în meseriile de ajutor bucătar, asistent comercial, brutar, bucătar, casier, cofetar, consilier vânzări, dulgher, electrician de reparații frigidere, facturist, lucrător în construcții, manipulant mărfuri pe raft, măcelar etc.

Urmează Germania, cu 104 posturi libere de bucătar, electrician, grădinar, inspector tehnic de teren, măcelar, manipulant bagaje, maseur, mecanic de locomotivă, mecanic de proces-mașini producție muluri, mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare și multe altele. La rândul lor firme din Olanda oferă 85 locuri de muncă în ocupațiile de culegător ardei, muncitor necalificat la grădinărit și horticultură și procesor de bulbi de flori. Și în Norvegia se caută spre angajare 66 persoane, ca grădinar, instalator ventilație, lucrător în producție, mecanic auto, medic hematolog, operator CNC/mașinist, ospătar, tinichigiu auto și vopsitor auto.

Firme din Austria au și ele disponibile 37 posturi de montator de mobilă și muncitor necalificat în domeniul forestier. Alte 13 locuri de muncă, respectiv de inginer agronom/horticultor, mecanic utilaje fermă și operator mașini ambalare sunt și în Danemarca, iar în Slovacia sunt disponibile 12 posturi de sticlar. Și în Finlanda sunt 10 locuri de instalator de schele, în Suedia-8 de mecanic, Belgia-3 (inginer dezvoltare hardware, inginer proiectare CAD, manager financiar proiect), iar în Franța este disponibil un loc de lucrător polivalent hotel.

Cei interesaţi de unul din locurile de muncă prezentate se vor adresa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău, respectiv compartimentului EURES. Ei se vor înregistra în baza de date a acestei instituţii, cu următoarele documente: cerere tip (anexa 3 bis), copie după cartea de identitate, cu valabilitate de minimum şase luni, şi CV-ul într-o limbă de circulaţie europeană.

Informaţii suplimentare se pot obţine de pe portalul naţional www.eures.anofm.ro. Pe acest portal pot fi accesate date referitoare la angajatori, domeniul de activitate, condiţiile de muncă şi de ocupare a postului, precum şi despre salarizare. Informaţii similare sunt oferite şi de către consilierul EURES din cadrul AJOFM Bacău, str.I.S.Sturza, nr.63, telefon 0234541676.