Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic, începând cu 13 septembrie, o monedă de argint cu tema „500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română”.

Moneda are valoarea nominală de 10 lei, un diametru de 37 mm și o greutate de 31,103 g.
Aversul monedei redă o imagine a Casei Sfatului din Brașov, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2021”.
Reversul monedei prezintă un fragment din textul Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, inscripția circulară „SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG” și anul „1521” plasat într-un sigiliu.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoțite de broșuri de prezentare redactate în limbile română, engleză și franceză. Broșurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Tirajul maxim al emisiunii este de 1.000 de piese. Prețul de vânzare pentru o monedă este de 450 de lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.
Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se face prin sucursalele regionale București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș ale BNR.

 PUBLICITATE