Profesorul universitar băcăuan Doru Ciucescu, primul scriitor român călător pe șapte continente, consacrat astfel de cea mai recentă carte a sa „Calotă de gheață, pinguini și… temperaturi estivale în Antarctica”, își propune acum o călătorie în jurul lumii. „Până în prezent – spune scriitorul – nu am fost sponsorizat în niciuna din călătoriile mele. De aceea, voi încerca să efectuez tot pe cont propriu și călătoria în jurul lumii”. Pentru acest proiect ar avea nevoie de 15.000 de euro și, evident, ceva sponsorizări generoase ar fi binevenite.

Călătoria în Antarctica, cea mai scumpă de până acum, l-a costat pe scriitor peste 10.000 de euro. „Până în prezent – mai spune Doru Ciucescu – nu am fost sponsorizat în niciuna din călătoriile mele. Pentru călătoria în Antarctica am solicitat sprijin financiar la Consiliul Județean și la o companie băcăuană de mare succes, dar am fost refuzat”.

„Calotă de gheață, pinguini și… temperaturi estivale în Antarctica”, apărută recent la Editura Rovimed Publichers din Bacău, este a 12-a carte de călătorie a autorului din cele 32 în total.

Doru Ciucescu, membru al Uniunii Scriitorilor, a călătorit în peste 60 de țări, dintre care 34 în afara Europei. În anul 2012, la Chișinău a fost lansat romanul său de 725 de pagini „Gulagul din umbra palmierilor”, care l-a consacrat drept scriitorul primului roman global al comunismului din Europa Centrală și de Est, din literatura română și universală.

Pasiunea pentru călătorii i-a fost insuflată de mama sa, profesoară de geografie, care i-a vorbit mult despre marile minuni naturale ale lumii și i-a stârnit curiozitatea de a merge acolo. Doru Ciucescu spune însă că a început să scrie la început din obligație față de studenții săi (cărți cu profil didactic, dar și monografii). După anul 2002 a început însă o intensă activitate de publicist în presa băcăuană și națională, iar în 2005 a publicat prima ediție a cărții „Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca”. „Am scris, scriu și voi scrie din obligație față de studenții mei, în al doilea rând sub o anume dependență de scris, dar și din plăcere – spune autorul. Iar mentorii mei în publicistică și beletristică au fost o bună bucată de timp reputatul ziarist Mihai Buznea, respectiv poetul, prozatorul și criticul literar Calistrat Costin”.

În acest an, Doru Ciucescu își dorește să terminare o singură carte, cu titlul provizoriu „Prin exotismul Oceanului Indian * Madagascar, Maldive, Mauritius, Réunion, Seychelles, Sri Lanka”. Dar în 2020 ar dori să scrie (cu titlu provizoriu) „Ocolul Pământului în avion, cu opt escale în Oceanul Pacific * Filipine, Papua-Noua Guinee, Insulele Solomon, Vanuatu, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă, Polinezia Franceză”.

„Nu sunt, de exemplu, Jules Verne ori Radu Tudoran, care au scris cărți de călătorie fără să fi fost personal acolo. Mai întâi trebuie să efectuez acest periplu în jurul lumii, care într-o calculație aproximativă poate depăși 15.000 de euro”.
Doru Ciucescu, scriitor