28 martie 2024
ContrasensSclavia albă

Sclavia albă

Într-o lume întoarsă cu fundu-n sus în urma acțiunilor activiștilot BLM, care vor să interzică muzica clasică, scrierile clasice și chiar matematica pe motiv că ar fi rasiste, aștept să prind un activist din ăsta și să-l întreb dacă știe ceva de sclavia albă. Pentru că, înainte ca negrii să fie răpiți din Africa pentru a fi vânduți ca sclavi în America, au fost sclavii albi, de origine europeană, în principal irlandezi. Fără a fi neapărat o sursă istorică, va invit să recitiți “Odiseea căpitanului Blood”, carte în care este descris cu lux de amănunte cum condamnaților la moarte din Anglia le era comutată pedeapsa în munca silnică și erau vânduți în “Indiile de Vest”.

L-aș întreba pe activist dacă știe cine au fost tătarii și când au năvălit prima dată în Europa, omorând și luând sclavi. Dacă ar ști măcar puțină istorie, ar putea să-mi răspundă că “pe la 1200 și ceva”. Ei, bine, la mijlocul veacului Luminilor, fix la 1758, Moldova era victima ultimei mari invazii, după ce 80.000 de tătari s-au răsculat și au prădat țara. Au jefuit, ucis, dat foc la tot ce au prins. Au luat 40.000 de robi, din care 30.000 de tineri nu s-au mai întors niciodată. Jumătate din tineretul Moldovei a fost luat în sclavie și vândut la Stambul.

Nu mai discutăm de dacii luați sclavi de romani după războaiele de la 101-102 și 105-106. De secolele năvălirilor barbare care au robit tot ce au putut. Ba, chiar, am putea echivala iobăgia tot cu un fel de sclavie, mai rea, pentru că țăranul trebuia să-și producă singur mâncarea și hainele, în vreme ce un sclav le primea de la stăpân.

De 2000 de ani suntem luați în sclavie și nu ne mai plângem. Nu cerem compensări, nu cerem să se scoată clasicii din manuale, nu cerem să se interzică Bach și Beethoven, nu vrem să se schimbe matematica pe motiv ca e prea grea. Ce nu știm, învățăm, citim, cerem sfaturi. Pe vremuri, când se mai vindeau CD-uri și casete în târguri, se auzea Vivaldi, semn că muzica clasică ajunsese măcar acceptată, dacă nu chiar căutată. Când ai de cărat un sac, ai două soluții, să te vaieți că nu o poți face și să ceri interzicerea lui, sau să-ți antrenezi mușchii ca să urnești sacul…

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri