* anul viitor avem alegeri locale si parlamentare * lumea vrea schimbare, politicienii o tin pe-a lor

Dupa tragedia din Bucuresti, asteptarile de la clasa politica au crescut si mai mult. Ponta ar fi cazut indiferent daca strada ar fi cerut sau nu. Politicienii au tacut mâlc si asteapta sa se calmeze apele ca sa isi tureze din nou motoarele. Aceiasi politicieni, fiindca altii nu avem de unde scoate peste noapte, iar fara politicieni nu se poate. Asta-i realitatea pe care ne-ar placea sa nu o stim. Redusa la scara locala, politica reprezinta un sumus de lucruri mai degraba neplacute: figuri arhicunoscute ale ultimilor ani in care orasul a regresat continuu, in ciuda câtorva proiecte reusite, demagogie si ipocrizie, ascunse in spatele unui munte de bune intentii care de obicei ramân pe hârtie. Anul viitor avem alegeri si locale, si parlamentare. Campania electorala pare sa fi inceput deja. Dar dupa primele idei enuntate pâna acum, se anunta acelasi gen de mizerie care marjeaza pe denigrarea contracandidatilor, in locul prezentarii unor proiecte viabile. Si, in acelasi context, suntem din nou nevoiti sa folosim apasat cuvântul „demagogie”, ce razbate ca un iz greu din toate discursurile politicienilor. Daca nu cumva ati uitat pentru ce mergem la urne, facem asta din patru in patru ani ca sa ne fie mai bine. De 26 de ani incoace inca nu ne-am atins scopul.

Aceeasi mizerie?

Dar sa luam treburile la bani marunti si sa vedem din ce oferte vom avea de ales anul viitor, mai ales ca in actualul context tragico-euforic al schimbarilor din ultima vreme vedem si mai limpede cine cu cine se schimba, daca se schimba, in politica locala. PNL ne „ameninta” inca din vara ca in interiorul formatiunii se duce o lupta fair-play pentru desemnarea candidatilor la primarie. Se spunea ca in noiembrie se va sti sigur numele unei persoane, dar inca nu a fost rostit, chiar daca surpriza nu va fi prea mare. Partidul pare un monolit in urma uniunii dintre PNL si PDL, insa pe ici, pe colo, razbat semnale ca situatia nu e chiar omogena. Intentii de candidatura a exprimat cel mai limpede Petrica Mihaila, provenit din PDL, aflat la al treilea mandat in Consiliul Judetean, unde este una dintre prezentele cele mai active.

Democratie liberala

Liderii liberali au fost intrebati in numeroase rânduri despre desemnarea candidatilor, dar au evitat sa se pronunte, asa ca speculatiile zburda liber. Se vorbeste despre posibile candidaturi ale viceprimarului Radu Ababei, ale consilierului local Ilie Birzu, a copresedintei PNL, Tudorita Lungu si altii. Cert este ca doar unul va reprezenta PNL, iar acesta pare sa fie senatorul Dragos Luchian, fost viceprimar si fost ajutor de nadejde al primarului Romeo Stavarache. Apropo de primar, acesta a repetat obsesiv ca nu mai este interesat de politica si vrea doar sa isi duca la capat proiectele administrative. Nu a raspuns insa niciodata transant la intrebarea daca va mai candida. Conform unor surse neoficiale, sondajele de opinie inca il crediteaza cu sanse mari, insa o candidatura fara sustinere politica este greu de dus la victorie. Date fiind problemele sale din justitie, PNL refuza sa ii ofere orice sprijin. La vârful organizatiei PNL se afla copresedintii Tudorita Lungu (fost lider PDL) si deputatul Ionel Palar (din vechiul PNL).

Certitudini social-democrate

Nici dinspre PSD nu s-a vorbit raspicat despre candidatul la primarie. Insa dupa cât de dese sunt conferintele sale de presa, in care acuza necontenit tot ce ar fi gresit in administratia locala actuala, deputatul Cosmin Necula, liderul organizatiei municipale, pare sa fie desemnatul. In fruntea PSD-ului bacauan sunt presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, si deputatul Gabriel Vlase, probabil cel mai activ parlamentar bacauan.

Toate-s vechi si noua toate

Multe si grele au fost convulsiile prin care a trecut organizatia bacauana a Partidului Miscarea Populara. Au trecut pe aici, printre multi altii, deputatul Valerian Vreme sau Gabriel Berca. Dupa plecarile lor, organizatia parea sa fi intrat in moarte clinica si nici acum nu pare sa se simta prea bine, chiar daca se incearca resuscitarea, mai ales ca se marjeaza inclusiv pe experienta lui Traian Basescu. Organizatia judeteana Bacau este condusa de Ion Vrânceanu, sosit de câteva luni de la Vaslui, dar care cunoaste Bacaul inclusiv prin prisma afacerilor pe care le-a derulat aici alaturi de alte personaje binecunoscute. Desi se autoproclama un partid tânar, PMP Bacau a schimbat pâna acum mai multe garnituri de lideri. Deocamdata, nu a fost desemnat un candidat la primarie, dar in partid a intrat si fostul prefect Constantin Scripat, care si-a declarat ferm intentia de a candida.
Probabil nu va lipsi dintre optiuni nici Cristi Manolache, actual consilier local UNPR si un mai vechi abonat la alegerile locale. In viitorul apropiat, Manolache si-ar putea insa pierde mandatul de consilier local, daca legea prin care se interzice traseismul politic va trece de Parlament. Asta nu inseamna ca isi va pierde si sprijinul politic al UNPR, decât daca partidul sau se orienteaza spre alt candidat.
In peisajul politic a aparut si o figura noua. Pe numele sau Laurentiu Romeo Enea, acesta si-a anuntat deja candidatura si programul, care la prima vedere are insa nevoie de multe imbunatatiri. Enea a spus ca nu va candida ca independent, ci din partea unui partid pe care inca nu l-a nominalizat, dar despre care a spus ca este o noutate.
Cu mare discretie, pe plan local mai activeaza si partidul infiintat de Monica Macovei, M10. Se recomanda drept un grup de tineri care nu au facut niciodata politica, inclusiv persoane provenite din Fundatia Miscarea Populara, de unde au fugit dupa ce formatiunea s-a politizat si a fost acaparata de politicieni controversati.
Lista ramâne deschisa, apele par inca destul de calme, iar candidaturile se vor mai inmulti, cu siguranta, asa cum a fost si la alegerile din 2012. In linii mari, concluzia este ca la vremuri noi, tot noi. Dar daca tot se vrea schimbare, aceasta poate veni doar daca electoratul va deveni cu adevarat responsabil si vor iesi la urne nu numai cei platiti cu bautura sau fanii lui Ion Iliescu, ci si cei care vorbesc de schimbare doar din fata televizorului de acasa. In caz contrar, orice contestare ulterioara este nula.

Ovidiu Pauliuc


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Mda,dupa experientele ultimilor 20 de ani sunt curios cum va trece noul primar de mafia locala si de interesele ei? Asa au plecat multi in forta ca sa pice in nas dupa sase luni de mandat sau dupa un an deja avea dosar penal.Am vazut multi viteji,am auzit o tona de promisiuni pentru a colecta voturi dar in practica n au ramas decat borduri si stalpi de iluminat.De ce as fii recunoscator pentru astea? suntem oras European,nu unul din Africa,esti obligat sa faci lumina sau strazi reparate in oras.Pe mine ma intereseaza taxele locale care n e sfarama,impozitele imense,centura de ocolire a orasului>Pe care sau batut Sechelariu si Stavarache,fiecare sabotand proiectul,unul altuia in detrimentul cetatenilor.Sunt sute de terenuri virane in oras in care se poate investi in economia locala….dar nu,nici vorba.Aici intervin marii afaceristi ai orasului care nu l e convine asta.Insula,alta mizerie,sunt curios cat v a dura proiectul…..daca sapi albia lacului cu o draglina si un excavator….acolo sunt milioane de metri cubi de pamant,adunat exact in ultimii 20 de ani.Marea politica Bacauana…..marii oameni ai urbei,,,,,hm,o pacaleala pentru masa de cetateni careoricum privesc spre alte zari.

LĂSAȚI UN MESAJ