Der Spiegel deconspiră o firmă de exploatare a lemnului care foloseşte lemn tăiat ilegal din România

Der Spiegel a concluzionat că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer ar fi acceptat în mod repetat să primească lemn tăiat ilegal de la agenţii sub acoperire care lucrează pentru organizația non-profit Environmental Investigation Agency (EIA) şi a încercat, pentru prima dată, la nivel de conducere, să muşamalizeze această poveste.

Când jurnalistul de la Der Spiegel a contactat compania Schweighofer pentru a comenta acuzaţiile, aceasta a pus la dispoziţie un mail trimis din partea companiei către investigatorul EIA, drept dovadă a interesului companiei de a cumpăra lemn tăiat în condiţii legale. Totuşi, Der Spiegel a precizat că mailul a fost trimis la mai bine de 24 de ore după ce compania Schweighofer a fost informată de către presa română în legătură cu investigaţia sub acoperire, sugerând că mailul a fost scris deși se știa că urmează să fie făcut public. În toată corespondenţa anterioară cu agentul sub acoperire, oficialii Schweighofer s-ar fi arătat foarte interesaţi să cumpere lemn tăiat ilegal.

PUBLICITATE

Gerald Schweighofer, directorul executiv al companiei austriece, a dat publicităţii o declaraţie conform căreia materialul video al celor de la EIA a suferit „tăieturi excesive la montaj” şi „a indus în eroare”.

În continuare Gerald Schweighofer a afirmat că dovezile celor de la EIA reprezintă „afirmaţii ale unui angajat al firmei”. EIA subliniază faptul că angajaţii prezentaţi în materialul filmat sunt cei mai importanţi oameni de la conducerea firmei, care supervizează toate achiziţiile din România, printre care se află şi Karl Schmid, manager de achiziţii de 13 ani, şi adjunctul lui.

„Este foarte trist că primul instinct al companiei a fost să încerce să acopere adevărul”, a spus Alexander von Bismarck, director executiv al EIA – SUA.

În acest moment noul Cod Silvic este în dezbatere în cadrul Camerei Deputaților. În septembrie anul trecut Gerald Schweighofer a trimis o scrisoare Primului Ministru al României prin care ameninţa voalat că va da în judecată Guvernul României dacă legea nu urmează să fie schimbată în favoarea companiei.

„Este şocant să afli că o companie austriacă ameninţă să dea în judecată Guvernul României, în timp ce acceptă lemn tăiat ilegal din România.”, a spus von Bismarck.

În această săptămână 34 de organizaţii non-guvernamentale au trimis o scrisoare comună adresată ambasadelor şi consulatelor Austriei din Bruxelles, Londra, Paris, Milano, Viena, Dublin, Praga, Roma, Munchen, Madrid, Montreal, Toronto, Bucureşti şi Timişoara. Scrisoarea se încheie cu următoarele: „Sperăm că statul austriac pe care îl reprezentaţi nu va aproba şi nu va sprijini astfel de practici ale unei companii care ignoră legistaţia naţională şi europeană.”

O petiţie prin care se cere votarea Codului Silvic fără a fi modificat a fost de asemeni semnată de o mare parte a societăţii civile. Sâmbătă, 9 mai, vor fi organizate proteste în mai mult de 10 oraşe de pe teritoriul României.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Ieri am cumparat o scandura. Am fost somat la casa, in supermarket sa imi spun numele! In Romania se fura trenuri intregi de lemn de cea mai buna calitate si este timorat un cetatean de rand daca cumpara din Mol o scandura! Astfel inteleg autoritatile sa isi faca treaba! Ii felicit! Dupa ce autoritatile au colaborat la defrisarea padurilor noastre, cetateanul de rand este suspectat de a fi criminalul padurilor! Se pare insa ca nici Iohanis nu intelege fenomenul si vrea sa deschida drumul spre accentuarea distrugerilor in silvicultura…

  2. Daca cu Rosia Montana nu a mers,cu gazele de sist ,nu , poate tine figura cu lemnul Romaniei …cum a functionat atatia amar de ani sistemul initiat de ,,unii” si intretinut de ,,altii” de jecmanit tarisoara aceasta …insa daca in cronica strabuna sta scris ca acest pamant romanesc apartine poporului roman urmas al geto-dacilor ,apoi asa va fi, ca vrea sau nu vrea cineva sa priceapa .

LĂSAȚI UN MESAJ