Administrația Bazinală de Apă (ABA) Siret atrage atenția că îmbăierea în lacurile de acumulare sau în apele curgătoare este periculoasă din cauza malurilor abrupte și a curenților puternici.

De asemenea, specialiștii avertizează că în aceste zone albiile pot fi nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi și trunchiuri de copaci. Înotul sau pur și simplu scăldatul pot fi practicate doar în locurile identificate ca zone de îmbăiere, precum și în spațiile special amenajate pentru acestea.

„Orice persoană fizică, pe proprie răspundere, poate utiliza liber pentru îmbăiere apele marine și apele interioare” – se arată în Legea apelor 107/1996. Pe malurile apelor aparținând domeniului public, orice persoană fizică are dreptul de acces liber, pe proprie răspundere, pentru plimbare sau recreere”.

ABA Siret administrează un bazin în suprafață de 28.678 kmp și o rețea hidrografică de 735 de cursuri de apă codificate, cu o lungime totală de 10.280 km. Pe acest teritoriul administrat nu sunt desemnate, însă, zone de îmbăiere.

La nivel național, autoritățile de sănătate publică au identificat doar 50 de zone de îmbăiere: 49 sunt localizate la Marea Neagră (de la Gura Portiței la Vama Veche), iar una este în orașul Tulcea (lacul Ciuperca).

 PUBLICITATE