Satul Rotunda, scos la vânzare

    „Rotunda va fi un țuhal greu de dus”, susține Valerică Mihalcea, primarul comunei Gura Văii. De ce? „Este o investiție care s-a făcut în viteză, în 2005-2006, fără a fi luate în calcul toate aspectele. Nu s-a făcut un studiu privind efectele pe termen lung, nu s-a ținut cont de mentalitatea romilor, de tradițiile lor.

    Guvernul, având în vedere că au fost inundații în 1991, când s-a rupt barajul Belci, și în 2005 alte două valuri de inundații, a decis să-i strămute pe cei care au construit la 20-30 de metri de albia majoră a râului Trotuș.” Erau peste o mie cinci sute de suflete, ne amintește Valerică Mihalcea. „Sunt oameni, nu-i muți ca pe niște pioni pe tabla de șah! Pe de altă parte, s-a construit la Rotunda deoarece era singura locație disponibilă”, adaugă edilul.

    Prea departe de platformă



    Strămutaților nu le-a plăcut pe dealul Rotunda, chiar dacă guvernul a cheltuit peste o sută de miliarde de lei vechi ca să le construiască un sat nou. Zona era izolată, iarna bătea vântul, vara era prea soare, apa era departe, platforma industrială, de asemenea, departe.

    Cel puțin asta ne-au mărturisit atunci. Au stat un an, apoi au plecat în Rădeana. Au cumpărat teren, vreo 2-3 hectare, l-au împărțit în loturi și au construit 50 de case. „Cei care s-au trezit vecini cu ei au vândut și s-au mutat. Acum, romii dețin circa 30 de hectare”, afirmă Valerică Mihalcea.

    De la Rotunda, foștii sinistrați nu au plecat cu mâna goală. Au luat ferestre, uși, instalații electrice… Nu toate într-o zi, ci pe rând. S-au întors mereu acolo și au mai furat câte ceva: cabluri, plăci de rigips, o bucată de acoperiș. Nu erau ale lor? Nu pentru ei le-a trimis Guvernul?

    Privite de la distanță, casele par acum niște cranii rânduite pe deal, cu găvanele întunecate. Multe dintre ele nici acoperiș nu mai au. „Paguba estimată de Curtea de Conturi este de 55 de miliarde de lei vechi. Au fost făcute plângeri penale, cercetări, dar s-au terminat cu autori necunoscuți”, ne lămurește primarul.

    Casă la roșu cu 5.200 de euro

    Prin 2007, autoritățile locale au decis să închirieze casele. La vremea aceea, Vasile Pașcu, fostul primar, era chiar optimist, afirmând că ar putea deveni case de vacanță pentru oneștenii care locuiesc la bloc. După ce închirierea a adus numai datorii, Primăria Gura Văii a încercat să le vândă, evaluând o casă cu un teren de 300 mp la 2.500-3.000 de euro.

    Asta se întâmpla prin 2014-2015. „Nu s-a prezentat nimeni. Am luat decizia în Consiliul Local să facem o nouă evaluare și să încercăm iarăși să le vindem. Prețul actual este între 5.200 și 7.000 de euro”, spune Valerică Mihalcea.

    Școală, poliție, apă de izvor…

    Clădirile, tot netencuite și azi, sunt goale-goluțe. Una singură e văruită, împrejmuită, îngrijită. „Pentru că are proprietar, dar acesta vine doar din când în când să vadă de grădină. Am publicat în ziar și pe site-ul primăriei anunțul de vânzare și acum așteptăm”, mărturisește primarul, oftând. Rotunda, care trebuia să devină satul sinistraților, apoi sat de vacanță, are 205 case.

    Cinci dintre acestea erau destinate a găzdui poliția locală, grădinița, școala, dispensarul și serviciul social al Primăriei. „A fost trasă apă din creierul munților, de la Huitoare, cu o conductă de 40”, spune Valerică Mihalcea. Cu alte cuvinte, ar fi avut de toate, curent, apă, școală, poliție. Totuși, romilor nu le-a plăcut… „E prea departe de oraș”, susțineau ei. Poate le va plăcea, de data aceasta, celor care iubesc liniștea, aerul curat și apa de izvor.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"