26 aprilie 2024
ContrasensCâte ceva despre Palatul Administrativ

Câte ceva despre Palatul Administrativ

Ar fi interesant de aflat modul în care Palatul Administrativ din centrul Bacăului a ajuns în proprietatea Guvernului, deși a fost construit din banii județului, ajungând aproape o ruină pentru că proprietarul nu dădea bani de renovare.

Abia de curând s-a adoptat un act normativ prin care clădirea a fost trecută în proprietatea CJ pentru a fi renovată.

Puțină lume știe că imobilul este rezultatul unui concurs de proiecte din 1880, câștigat de arhitectul Paul Petriciu. După mai multe încercări de a se stabili un deviz, de fiecare dată rezultând o altă cifră, se organizează, la 1886 o licitație.

Aceasta a fost câștigată de un domn, Solomonică pe numele său, care a oferit o reducere de 8,18% față de cei aproape 400.000 de lei la cât ajunsese ultima socoteală. Dar n-a fost să fie!

Județul Bacău va mai plăti încă 50.000 de lei în plus până la finalul lucrărilor pentru că se cer tot felul de adăugiri.

După cum avea să se noteze într-un raport de la 1890 cu privire la construcția Palatului, dacă s-ar fi făcut sondaje în mod serios pe teren, s-ar fi identificat de la început calitatea materialelor și mai ales a mortarului, a cărui compoziție a fost schimbată de trei ori în timpul construcției fundației.

Printre schimbările care au dus la creșterea devizului se numără înlocuirea cărămizilor cu piatră la construcția soclului, utilizarea pardoselilor cu parchet american, schimbarea tablei pentru acoperiș sau înlocuirea sobelor de porțelan cu sobe de fier.

După ce s-au terminat lucrările, la parter a fost instalat Tribunalul și Curtea cu Jurați (la mijloc și în dreapta) și Poșta, Telegraful și Casieria generală a județului, în stânga. Tot în aripa stângă era și intrarea separată pentru prefect și scara de ceremonie pe care se urca la etaj unde se ajungea la un salon și două camere rezervate regelui în cazul în care ar fi venit în oraș.

Prefectul de Bacău locuia în Palatul Administrativ, la etaj, în aripa stângă iar pivnița de sub această aripă îi era pusă la dispoziție; celelalte fiind adăpost pentru arhive. În fine, centrul și aripa dreaptă erau prevăzute a fi ocupate de Consiliul Județean și de Prefectură.

Astăzi, organizarea e mai simplă: în dreapta CJ, în stânga, Prefectura.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri