Harta unitatilor administrativ-teritoriale rurale din România

Comunele Beresti-Tazlau, Gaiceana, Ghimes-Faget, Podu Turcului, Racaciuni si Sascut ar putea forma o noua unitate administrativ-teritoriala in judetul Bacau.

Un proiect de lege privind reclasificarea localitatilor propune infiintarea a 183 de astfel de comune poli-regionali, un fel de „super-comune” care au rol de servire intercomunala la nivelul zonelor lipsite de orase pe o distanta de minim 25 km.

Proiectul de lege spune ca dezvoltarea acestor localitati este sprijiita de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitara si socio-culturala. Astfel, daca proiectul va avea sustinere in Parlament, comunele din România vor fi impartite in „comune poli-regionali” si „alte comune”.

Super-comunele sunt localitati cu rol de „loc central” in judet si pot prelua servicii cu rol teritorial în sanatate, educatie, cultura, comert si servicii.

Ele au minim 2.000 de locuitori, iar desemnarea noului lor statut are in vedere rata migratiei temporare a populatiei, rata medie anuala de crestere a populatiei, volumul populatiei, accesibilitatea rutiera si feroviara, ponderea persoanelor cu studii superioare sau marimea medie a exploatatiilor agricole.

Comuna Beresti-Tazlau are, in prezent, 5.728 de locuitori, Gaiceana 2.894, Ghimes-Faget 4.910, Podu Turcului 5.124, Racaciuni 8.364, iar Sascut 10.039.

In Regiunea Nord-Est, judetul Bacau are sase astfel de comune, in Botosani si Vaslui sunt câte cinci, in Iasi opt, iar in Suceava sapte. Regiunea are, insa, si un pol regional principal cu potential transnational, municipiul Iasi, patru poli regionali secundari – Bacau, Botosani, Piatra Neamt si Suceava, dar si un pol judetean cu potential transnational – Vaslui.

In judetul Bacau, orasul Comanesti are rol de pol judetean secundar, iar orasele Buhusi, Slanic Moldova, Târgu Ocna si Darmanesti sunt centre urbane cu functii specializate


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ