– un traficant de persoane care a înselat zeci de oameni si i-a obligat sa munceasca în Germania, în conditii inumane, fara hrana si bani, a fost condamnat la sase ani de inchisoare – un alt complice a primit pedeapsa cu suspendare u despagubirile materiale si morale stabilite de instanta pentru victime depasesc 110.000 euro

Tribunalul Bacau l-a condamnat pe Ionel D., acuzat de trafic de persoane, la cinci ani de inchisoare. In cazul acestuia, instanta a revocat suspendarea conditionata a pedepsei de un an închisoare, stabilita intr-un alt dosar penal din 2009.

Astfel, Ionel D. trebuie sa execute o pedeapsa de 6 ani de închisoare. Un alt inculpat, Benone S., cercetat pentru complicitate la trafic de persoane, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Ionel D. a stat in arest preventiv si la domiciliu de la 25 septembrie 2013 la 17 mai 2014, perioada care va fi scazuta din pedeapsa.

PUBLICITATE

De asemenea, s-a mentinut sechestrul asigurator pe bunurile inculpatilor pentru acoperirea despagubirilor cerute de victime. Este vorba de imobile din municipiul Bacau, str. Electricienilor, respectiv o casa (parter A mansarda, in suprafata de 264 mp) si suprafata de 426 mp teren intravilan. Ionel D. trebuie sa plateasca victimelor despagubiri materiale si morale de peste 110.000 euro. Inculpatii trebuie sa suporte si cheltuielile judiciare de la urmarirea penala, in valoare de 7.000 lei. Hotarârea nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel.

Infometati si batuti

Ancheta procurorilor DIICOT Bacau a inceput la mijlocul lunii mai 2013 cand au aparut primele plângeri de la oameni inselati. Initial, au fost identificati 20 de bacauani care s-au lasat pacaliti si au plecat la Berlin, in Germania, sa munceasca pe bani mai multi. Dupa declansarea anchetei, s-a descoperit ca Ionel D., impreuna cu tatal sau (care a decedat anul trecut) si alti complici, a reusit sa însele, pe parcursul a doi ani, peste o suta de persoane pe care le-au transportat în Germania si le-a obligat sa munceasca în constructii, in conditii inumane.

În capcana traficantilor cadeau usor oameni disperati, fara venituri sau cu salarii mici, dispusi sa plece la munca în strainatate. Oferta traficantilor era tentanta – un câstig de 1.500 de euro pe luna, cazarea si masa asigurate de angajatorul german. In realitate, insa, oamenii ajungeau sa fie exploatati prin munca si deveneau sclavii traficantilor.

Ionel D. avea închiriat un imobil în Berlin, iar tatal lui se ocupa de transportul muncitorilor cu microbuzul personal, în schimbul a 150 de euro de persoana. Ajunsi în Germania, oamenii erau plasati la diversi parteneri germani. Munceau câte 10 ore pe zi, in conditii grele si n-au fost niciodata platiti. Cei care au avut curaj sa-si ceara banii meritati au fost batuti si amenintati. Afacerea cu sclavi era bine pusa la punct. Pentru a-i împiedica sa fuga, traficantii le-au confiscat muncitorilor, de la bun inceput, actele de identitate sub pretextul ca trebuie facute contracte de munca.

Chiar si asa, oamenii n-au mai suportat foamea si teroarea in care traiau, si-au facut curaj si au fugit. Doar cu ce aveau pe ei, fara bagaje si fara bani. Au cerut ajutorul Ambasadei României la Berlin si astfel au reusit sa ia legatura cu rudele din tara care le-au trimis bani pentru a se întoarce acasa.

Audiati de procurori, bacauanii inselati au povestit despre tot cosmarul prin care au trecut in Germania, acolo unde sperau sa li se schimbe viata in bine. Benone S., cel care i-a ajutat pe traficantii D. în afacerea de exploatare a oamenilor, avea rolul, au spus victimele, de a tine situatia sub control si de a le aplica oamenilor corectii fizice atunci când reclamau ca nu si-au primit salariile. In fata anchetatorilor, victimele au mai povestit cum au supravietuit luni bune cu un minim de hrana din bani obtinuti din reciclarea de pet-uri, fier vechi etc., gasite la gunoi.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Pentru asta si cap de porc sa se reinventeze executia. De ce sa cheltuim bani de pomana cu niste jigodii care nu se vor lecui in veci de naravurile care i-au adus la parnaie!

LĂSAȚI UN MESAJ