Celebrele sculpturi intitulate „Sarutul” ale lui Constantin Brâncusi si-au gasit, in aceasta toamna, o replica in regnul vegetal.

Vlad Marin, din satul Tescani (comuna Beresti Tazlau) a dat, in gradina casei sale, peste o astfel de varianta, atunci când s-a hotarât sa scoata din pamânt morcovii semanati in primavara.

Mare i-a fost uimirea când a dat peste un „cuplu” de morcovi imbratisati cu tandrete exact cum o fac uneori oamenii.

PUBLICITATE

Imaginea ciudatelor radacini vegetale seamana izbitor cu aceea a unora dintre cele sase variante ale cunoscutelor opere cu acest titlu ale celebrului sculptor român, lucrate cu incepere din anul 1907.

Despre una dintre opere se spune ca in ea Brâncusi a vrut sa sintetizeze permanenta si biruinta iubirii in confruntarea ei cu moartea. De fapt, varianta este monumentul funerar al Tatianei Rachevski, o tânara care s-a sinucis din dragoste. Despre aceasta varianta a „Sarutului”, Brâncusi spunea: „Este simpla, rascolitoare si calmanta…

Lucrând ca de obicei indelung la aceasta sculptura, mi-am dat seama cât de indepartata poate fi oglindirea formelor exterioare a doi oameni de adevarul esential.”

Varianta vegetala din Tescani a Sarutului poate, insa, simboliza tocmai triumful vietii asupra mortii, un semn pe care natura ni-l da uneori tocmai pentru a nu uita raportul fundamental dintre viata si moarte.
 
Petru Done

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ