28 aprilie 2024
ActualitateSărbătoare la Colegiul Național de Artă „George Apostu” - 60 de ani

Sărbătoare la Colegiul Național de Artă „George Apostu” – 60 de ani

De ieri, 4 decembrie, au început manifestările incluse într-un proiect intitulat „Colegiul Național de Artă «George Apostu», la 60 de ani”, un eveniment de marcă ce cuprinde mai multe activități derulate împreună cu elevii și profesorii acestei unități de învățământ din Bacău. Deschiderea oficială a acestui proiect a fost programată de la ora 14.00, cu o dezvelire a plăcii aniversare, în care sunt trecuți, la loc de cinste, toți profesorii ce au fost directori în această unitate școlară.

„Suntem aici pentru a sădi, cu toții, noi, cadrele didactice ale acestui colegiu, dragostea pentru artă, pentru frumos și pentru educație. Vorbim de o excelență vocațională, iar, ca director actual al acestei școli, îi urez în continuare mulți ani, pentru a putea ca în continuare să vorbim de o educație de calitate și frumos în acest oraș, și în acest județ”, a spus prof. Adriana Cristina Busuioc, director.

Au fost prezente oficialități locale, consilieri, inspectori școlari, colaboratori, dar și foști profesori și absolvenți. A urmat apoi, de la ora 18.00, un Concert de debut, la Ateneu, susținut de elevii actuali ai colegiului.



Invitații au fost primiți de elevii colegiului cu pâine și sare, în straie tradiționale

Manifestările continuă

Pentru astăzi este programată „Ziua porților deschise”, între 9.00 și 12.00, dar vor fi organizate și workshop-uri interactive în sălile de clasă. Tot astăzi, dar în Sala „Petre Bărbuță”, de la ora 11.30, va fi simpozionul „Absolventul de succes – Cariere de succes”, o „bibliotecă vie” cu povești de succes ale absolvenților acestui colegiu.

Și ziua de miercuri va fi una plină, în care se vor desfășura diferite activități pe secțiuni, workshop-uri în sălile de clasă, în cabinete și ateliere, iar joi, 7 decembrie, este programată o întâlnire dintre generațiile de elevi, absolvenți și părinți, cu un workshop interactiv de coregrafie, la Teatrul de Vară, începând cu ora 10.00.

În ziua de vineri, 8 decembrie, care va încheia întreaga manifestare aniversară, se va sărbători la Ateneu, cu o „Întâlnire între generații”, unde, după un minirecital de pian a profesorilor Ștefania Vasiliu Olaru și Dorel Sascău, începând cu ora 15.00, vor fi înmânate și diplome aniversare, plachete și medalii foștilor directori, cadrelor didactice și absolvenților care au făcut parte din marea familie a Colegiul Național de Artă „George Apostu”. Finalul va aparține tot absolvenților, care vor oferi un concert tuturor celor prezenți.

Pe întreaga durata evenimentelor din această săptămână, cei care vor trece pragul Colegiului Național de Artă „George Apostu” pot vizita și expoziţiile de fotografie, desene, gravuri, lucrări arhitectură, machete ale actualilor elevi.

Profesorii Daniela Bîrzu – coordonator proiect , Adriana Busuioc – director, Ana-Maria Egarmin – inspector școlar adjunct și Monica Bortos – director adjunct

Scurt istoric

Fondat în anul 1957, Colegiu Naţional de Artă „George Apostu” reprezintă un punct de atracţie în peisajul învăţământului băcăuan, iar istoria sa este marcată în toți acești ani prin premiile, distincțiile și rezultatele deosebite pe care elevii săi le-au obținut în concursuri naționale și chiar internaționale de specialitate, mulți dintre tinerii de atunci fiind acum mari nume de referință în diferite domenii ale artei, cu o carieră prestigioasă atât în țară, cât și peste hotare. În prezent, în această instituție școlară învață 900 de preșcolari, elevi și liceeni, sub îndrumarea celor 165 de cadre didactice. Colegiul are patru secţii: muzică (canto, muzică instrumentală – toate instrumentele orchestrei simfonice, folclor, studii de teorie muzicală), coregrafie, arte plastice (pictură monumentală, grafică, sculptură) şi arhitectură.

Cei care au condus colegiul

Directorii care, alături de colegii lor profesori, cu dăruire și implicare deosebită au dus la creșterea acestei unități de învățământ:
Petre Bărbuță (1 septembrie 1957 – 31 august 1970)
Emil Zaborilă (1 septembrie 1970 – 7 noiembrie 1974 /1 septembrie 1976 – 31 august 1984)
Vasile Pîrlea (7 noiembrie 1974 – 1 septembrie 1975)
Delia Bălan (1 noiembrie 1975 – 31 august 1976)
Silvia Pîndaru (1 septembrie 1984 – 31 august 1985 / 1 septembrie 1990 – 31 august 1998)
Gheorghe Gozar (1 septembrie 1985 – 31 august 1990 / 1 septembrie 1998 – 31 august 2008)
Daniela Silvia Bîrzu (1 septembrie 2008 – 31 august 2016)
Adriana Cristina Busuioc (1 septembrie 2016 – prezent)

„Este un eveniment foarte important pentru colegiul nostru, pentru că vorbim de o celebrare a singurului Colegiu de Artă din județul Bacău, ca atare, este foarte important să subliniem valoarea pe care, de-a lungul anilor, au avut-o absolvenții noștri, acum artiști realizați, foarte cunoscuți în țară și în străinătate, dar și profesori de prestigiu. Acest colegiu, pentru mine personal, înseamnă de fapt o identificare cu ființa mea, pentru că timp de opt ani, cât am fost director, am realizat lucruri care vor rămâne pentru totdeauna în sufletul meu, dar și în istoria acestui liceu. Am continuat munca pe care a depus-o predecesorii mei, iar în 2011, urmare a rezultatelor obținute în timp, colegiul a devenit Colegiu Național de Artă, în 2012, Școală europeană, iar timp de 6 ani, ulterior, s-a menținut în topul celor mai bune licee din județul Bacău, ceea ce arată adevărata valoare a profesorilor și elevilor de aici. Sperăm să ne menținem în continuare în acest top al performanței.”
Prof. Daniela Silvia Bîrzu, coordonatorul proiectului

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri