Premierul Victor Ponta era optimist, la sfârsitul lunii iulie, inaintea sedintei de guvern in care urma sa se hotarasca o noua rectificare bugetara. „Rectificarea bugetara – spunea el – oricum o faci, oricum o întorci, este una pozitiva, ca sunt mai multi bani.” Si mai preciza ca se vor aloca toate sumele care s-au pierdut la buget pentru anumite autoritati locale, adica vreo 1,3 miliarde de lei.

Dupa negura in care ne-au bagat presedintele Traian Basescu si guvernul Boc, acum câtiva ani, soarele care pare sa rasara dinspre Executivul Ponta te incalzeste pe suflet. Dupa nor intodeauna apare soarele! – se spune in popor. Insa, in ziua de astazi parca nici pildele nu mai sunt ce-au fost, nu mai au valoare, pentru ca par a nu se mai potrivi cu starea de fapt.

Uite ca dupa rectificarea bugetara au aparut, imediat, si nemultumirile. Nu ca nu ar fi venit banii promisi si in judetul Bacau, ci pentru ca din felia de tort bugetar nu s-a dat câte o bucatica, macar, la fiecare. Adica onor Guvernul, declarat mama pentru toti, se dovedeste mama numai pentru unii, iar pentru altii ciuma.

Filmul acesta parca l-am mai vazut, insa. Fara sa-mi doresc. De douazeci de ani asist, cam in fiecare an sau, hai sa spun, periodic, la asemenea scene. Vin unii la putere, aduna si ei cât pot, iar in functie de cât au si, mai ales, de cât de aproape este campania electorala, mai taie de la unii, mai dau la altii. Niciodata, insa, la toti. Sau, nu prea imi amintesc eu sa fi fost vorba vreodata de o concordie adevarata.

Acum, doar la un an distanta de alegerile generale din 2016, Guvernul Ponta forteaza nota si mai abitir. Taie, cu larghete, din taxe si impozite, da la toti salarii barosane, incepând chiar cu marii demnitari, promite lapte si miere. Dar tot nu-i multumeste pe toti. Medicii au declansat, cum e modern acum, „revolta halatelor albe” pe canalele de socializare, politistii, profesorii, functionarii de la Mediu, vor si ei ceva malai mai mult. Prefectul de Harghita cere majorarea cheltuielilor de personal, iar un deputat PNL cere majorarea lefurilor angajatilor din administratiile publice locale.
Bani, bani si iar bani. Oricât ar avea de multi, statul tot nu poate da chiar la toti. Sub covorul frumos al promisiunilor, Guvernul a ascuns saracia in care inca ne zbatem.

Si a mai ascuns ceva: interesele de grup si clientelare, pentru a nu mai vorbi de cele politice, de partid.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ