* pentru ca nu avea loc de munca si nici venituri, un bucurestean s-a gândit sa faca bani din activitati de tip phishing, obtinând ilegal date confidentiale de carduri pe care le-a folosit in operatiuni financiare frauduloase * printre pagubiti se afla si bacauani * inculpatul a fost condamnat definitiv la 7 ani si 2 luni închisoare.

DIICOT Bacau a dispus, in octombrie 2015, trimiterea în judecata în stare de arest a lui Mihai Vasile J., acuzat de 14 infractiuni de fals informatic în forma continuata, efectuare de operatiuni financiare în mod fraudulos si acces ilegal la un sistem informatic (parti vatamate fiind Banca Transilvania, ING Bank, Raiffeisen Bank si UNICREDITBANK SA).

In rechizitoriu se arata ca, in perioada ianuarie 2014 – august 2015, Mihai Vasile J. a desfasurat activitati de tip phishing, prin introducerea, fara drept, pe un site administrat de acesta, a unor clone ale paginilor web ce apartineau institutiilor financiare ROMCARD si DISCOVER BANK, cu coduri-sursa modificate. Astfel, a obtinut date confidentiale de carduri pe care le-a folosit in operatiuni financiare frauduloase.

PUBLICITATE

“Inculpatul J.M.V. a descarcat de pe internet si a salvat în sistemul informatic personal mai multe aplicatii informatice (…), destinate extragerii de adrese de email de pe diferite site-uri web si expedierii de email-uri în masa – spam. Ulterior, inculpatul J.M.V. a intrat pe site-urile institutiilor ROMCARD, Discover Bank, Wells Fargo, Yahoo, Raiffeisen Bank, Craiglist, PayPal, Anuntul.ro si Banco Santander, de unde a copiat paginile oficiale pe care le-a salvat ca si pagini-clone în calculatorul personal.

În activitatea de phishing desfasurata, inculpatul a folosit efectiv doar clonele paginilor web apartinând institutiilor financiare ROMCARD si Discover Bank, dupa ce le-a modificat codurile-sursa, astfel încât toate datele introduse sa fie expediate catre adresele de email pe care le detinea”, explica procurorii. Cu ajutorul aplicatiilor informatice, Mihai Vasile J. a reusit sa obtina de pe internet adrese email la care a expediat mesaje spam, aparent din partea institutiilor financiare ROMCARD sau Discover Bank.

“Prin respectivele mesaje, destinatarii email-urilor erau invitati sub diferite pretexte sa acceseze link-uri catre paginile web clonate, ce imitau paginile oficiale ale institutiilor financiare. Aici, destinatarilor li se solicita sa introduca datele de securitate ale cardurilor bancare care ulterior erau redirectionate catre adresele de email utilizate de inculpatul J.M.V.”, mai spun anchetatorii.

Dupa ce a intrat în posesia datelor confidentiale ale cardurilor bancare, Mihai Vasile J. a facut comenzi online de bunuri si servicii, pe mai multe platforme e-commerce, pe care le-a achitat cu banii din conturile bancare accesate ilegal. Prejudiciul total s-a ridicat la 18.838,14 lei. Mare parte din suma a fost folosita pentru cumpararea de telefoane mobile, aparate foto si laptop-uri. In dosarul penal deschis impotriva inculpatului, s-a constituit parte vatamata doar o persoana.

Dosarul a fost judecat la Tribunalul Bacau, unde Mihai Vasile J. a dat declaratie de recunoastere a faptelor. Prima instanta l-a condamnat, la sfârsitul lui 2015, la 6 ani si 2 luni închisoare, pedeapsa majorata cu un an, la Curtea de Apel. De asemenea, inculpatul a fost obligat sa plateasca daune materiale de 3.207 lei si i s-a confiscat suma de 7.179,84 lei, prejudiciul total cauzat persoanelor vatamate care nu si-au cerut banii in instanta. Sentinta este definitiva.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Cu cat furi mai putin, cu atat primesti o pedeapsa mai mare. Cocos si Pinalti au furat milioane de euro si au primit cu suspendare. Ce vrea sa transmita justitia romana este ca daca furi putin, intri la bulau.

LĂSAȚI UN MESAJ