18 aprilie 2024
SănătateSăptămâna europeană a vaccinării

Săptămâna europeană a vaccinării

În aceste zile, instituțiile sanitare marchează Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV), o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa şi implementată de Statele Membre ale Regiunii Europene. Această campanie subliniază rolul important al vaccinării în eforturile regionale și globale de promovare a sănătății, așa cum se prevede în Planul European de Acțiune pentru Vaccinare, Politica europeană pentru sănătate „Sănătate 2020”, Planul Global de Acțiune pentru Vaccinare și Agenda ONU 2030 pentru o dezvoltare durabilă.

„Practic, Săptămâna Mondială a Vaccinării are scopul de conștientizare a beneficiilor vaccinării, pentru ca fiecare persoană să fie protejată de bolile prevenibile prin vaccinare. Epidemiile recente subliniază responsabilitatea noastră, a tuturor, de a menţine sub control bolile prevenibile prin vaccinare. Tema din anul 2019 este «Să ne protejăm împreună, Vaccinurile sunt benefice»”, se arată într-un comunicat remis presei semnat de Alin Năstasă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Ca să luăm două exemple, în România, în ultimii trei ani, au fost confirmate 16.211 cazuri de rujeolă, din care 62 cu diferite complicații care au dus la deces, iar de la începutul sezonului de gripă 2018 – 2019, tot la nivel național, au fost confirmate 2.108 cazuri, din care s-au înregistrat și 180 de decese confirmate urmare a complicațiilor virusului gripal.



În Bacău, pe cele două boli, numai în 2018 s-au înregistat 694 de cazuri confirmate de rujeolă, din care 4 decese, și 25 de cazuri de gripă, din care 2 decese.

Ca măsură de limitare a epidemiei de rujeolă, la nivel naţional au fost organizate campanii de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Cât despre vaccinarea antigripală, statisticile sunt: la nivel național, au fost vaccinate împotriva gripei 1.327.727 de persoane din grupele la risc și au fost publicate recomandări pentru populație și spitale, în vederea prevenirii declanșării vreunei epidemii, iar la nivelul judetului Bacău s-au vaccinat antigripal 36.440 de persoane eligibile conform recomandărilor OMS.

Persoanele care fac posibilă vaccinarea sunt: personalul medical, părinții care aleg vaccinarea pentru protecția copiilor și toate persoanele care caută informații bazate pe dovezi și le diseminează celorlalţi în scopul protejării vieții.

Local, în această săptămână, sub sloganul „Prevenire. Protecţie. Vaccinare.”, se vor derula diferite activităţi de informare şi implicare a grupelor ţintă de populație de către reprezentanții DSP Bacău.

694 de cazuri de rujeolă, cu 4 decese, la nivelul județului nostru, numai anul trecut

25 de cazuri de gripă, cu două decese, înregistrate în acest sezon, în județul Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri