corelarea lucrarilor de decolmatare cu moderizarea Insulei de Agrement intâmpina multe dificultati * pâna acum, s-a executat o zecime din decolmatare si s-a alocat o zecime din finantarea necesara * decolmatarea ar fi decurs mai rapid, daca santierul nu ar fi fost mutat de colo-colo prin albia Bistritei

Decolmatarea lacului de la Insula este una dintre cele doua conditii esentiale, alaturi de modernizarea Insulei, pentru ca bacauanii sa se bucure, vara viitoare, de un spatiu de agrement modern. Daca lucrarile de modernizare decurg bine, ceva mai prost merge cu decolmatarea, fiindca, cel putin aparent, se lucreaza incet.

Practic, cele doua lucrari ar trebui sa decurga in corelare. Modernizarea este gestionata de Primarie si executata de o asociere de firme unde lider este Conbac. Decolmatarea este gestionata de Directia Apelor Siret si executata de o alta firma bacauana, Rom-Gan Construct.

PUBLICITATE

Bete in roate

Initial, decolmatarea a inceput in preajma podului de la Serbanesti. Rom-Gan nu a primit insa autorizatie sa transporte materialul excavat din albie pe pod, inspre locul de depozitare de la Buhoci. Prin urmare, firma a trebuit sa amenajeze cai de acces prin albie. „Intâmpinam o serie de probleme, care nu ne-au lasat sa lucram intr-un ritm sustinut. In primul rând, s-a pierdut timp cu aceste cai de acces, cu amenajarile de santier.

In al doilea rând, a fost vorba de mâl, care ne-a dat mult de furca. De altfel, un excavator s-a impotmolit la un moment dat si a trebuit sa lucram doua zile sa il tragem afara. Apoi, Primaria vrea sa urgenteze lucrarile de pe Insula si astfel, impreuna cu cei de la Apele Române, ne-au mutat de colo-colo prin albie, ba sa lucram la podul Serbanesti, ba la podul de acces pe Insula, ba in zona barajului din aval, inainte ca sa finalizam lucrarea in vreunul din aceste locuri. Toate acestea au presupus amenajarea de cai de acces si alte probleme, care au necesitat timp”, a explicat Laurentiu Ganea, actionar unic al societatii Rom-Gan Construct.

santier

Reprezentantii Administratiei Bazinale Siret spun ca nu a fost vorba despre mutarea santierului de la o zi la alta, fiindca in cadrul întâlnirilor avute cu constructorul s-au stabilit zonele prioritare pentru corelarea lucrarilor de decolmatare cu cele de modernizare a Insulei. O astfel de sedinta de lucru a avut loc si saptamâna trecuta.

“Executantul lucrarii de decolmatare are termen pâna la 1 august sa ajunga la zi cu lucrarile pe zonele stabilite cu constructorul de la Insula de Agrement. Pâna în prezent au fost executate lucrari pregatitoare (rampe, drum de acces prin cuveta lacului) si lucrari de sondare a nivelului de umiditate din sol. Mentionam faptul ca este nevoie de timp pentru ca nivelul din freatic sa scada astfel încât sa se poata asigura accesul în cuveta lacului si transportul materialului excavat”, spune Emil Vamanu, directorul Administratiei Bazinale.

Bani putini, lucrari putine

Termenul de 1 august il mira insa pe Lauentiu Ganea, care spune ca nu a stiut de o asemenea scadenta. Contractul prevede ca perioada de executie este de 11 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrarilor (21 mai 2015). Valoarea totala a lucrarilor de decolmatare este de peste 9,4 milioane lei, din care circa 8,6 milioane lei pentru constructii si montaj. Din aceasta valoare, pâna în prezent s-a alocat suma de 1.018.000 lei, din care 950.000 lei pentru constructii si montaj.

“Pâna acum, am excavat circa 22.000 mc, din totalul contractat, de 250.000 mc. Iar banii alocati ar ajunge, poate, pentru luna aceasta, dar dupa aceea ce facem, stam si ne uitam unii la altii?”, se intreaba Laurentiu Ganea. El este insa increzator ca se vor gasi solutii la toate problemele, iar lucrarile vor ajunge la bun sfârsit in termenul prevazut. Amintim si faptul ca Primaria si-a propus sa termine modernizarea Insulei pâna la sfârsitul anului, fiindca altfel pierde finantarea europeana, iar cheltuielile ce ar ramâne de facut s-ar acoperi din bugetul local, lucru nedorit de autoritati.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

9 COMENTARII

  1. O SA DATI CU MUCII IN FASOLE ASA CUM A TI FACUT SI CU STRAZILE MILCOV STEFAN CEL MARE…..A TRECUT MAI MULT DE JUMATATE DE AN SI NICI MACAR NU VA GANDITI SA TERMINATI LUCRAREA DE PE MILCOV…MAI ESTE PUTIN SI VINE IARNA….VA BATETI JOC DE BACAUANII……PRIMAR DE DOI BANI…LA PUSCARIE CU TINE…ACOLO I TI ESTE LOCUL….

  2. decolmatarea insulei nu se poate face decit cu bani.domnule dragos luchian acum vreo 2 luni te laudai ca ai obtinut fanantare pt aceasta lucrare.ai facut chiar si o conferinta de presa in acest sens .unde sint banii? AI MINTIT si nu este bine ,mai ales ca vrei sa candidezi la primarie. oare asta ai invatat de la mentorul stavarache?

  3. Specific romanesc…se incepe in forta..sint fonduri dar… Ne impuedicam de cv sau cineva… Bine ca stiu sa strice imediat nici nu termina cv de facut ca hopa si Dorel…

  4. Sa fim seriosi. Au licitat putin ca sa ia lucrarea si acum normal ca nu mai au bani. In primul rand nu au utilaje suficiente. Au o singura draglina care mai mult sta nemiscata. Cum naiba sa decolmatezi ditamai supafata cu 2-3 excavatoare ?!

  5. De la inceput solutia adoptata de excavarea este un esec tehnic. Decolmatarea lacului prin excavare este asemanator cu a lua o galeata de apa din mare si a masura ulterior nivelul acesteia. Solutia eficienta si rapida este dragarea dar pt ca pe plan local din firmele clientelare ce presteaza lucrari pe bani publici nu era nimeni care sa detina echipamente de dragare s-a adoptat excavarea rudimentara care ridica multe probleme tehnice ca eficienta cat si pt utilajele implicate . Pe timpul comunistilor insula era curatata tot prin dragare nu cu excavatoarele.

  6. De unde primar competent? A contractat montarea de pavele in buricul targului, acolo unde trotuarul arata OK, dar era in vazul alegatorilor, in timp ce alte trotuare care arata jalnic de ani buni nu le-a imbunatatit cu nimic!

LĂSAȚI UN MESAJ