Ministerul Sanatatii a publicat vineri dupa-amiaza o lista a spitalelor in care probele luate de cei de la Directiile de Sanatate Publica au iesit neconforme. Controlul amplu care a avut loc si in judetul Bacau a pornit de la o ancheta jurnalistica care arata ca dezinfectantii folositi in spitale sunt diluati, asadar nu-si fac efectul de a dezinfecta, aparând astfel infectii intraspitalicesti periculoase pentru pacienti.

Pe lista ministerului apar si doua spitale din judetul Bacau: cel de Urgenta si Spitalul Moinesti. Am contactat managerii acestor doua spitale, cerându-le un punct de vedere.

„Potrivit unei adrese care a sosit astazi (n.r. vineri), Directia de Sanatate Publica Bacau ne informeaza ca orice fel de informatii cu privire la rezultatele anchetei desfasurate se dau publicitatii doar cu acordul Procuraturii, fiind un dosar penal deschis. Asadar, nu putem oferi informatii. Ce va pot spune este ca in spitalul nostru se munceste foarte mult si nu sunt probleme”, a declarat dr. Adrian Cotirlet, managerul Spitalului Municipal de Urgebta Moinesti.

PUBLICITATE

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, Adrian Popa, a declarat ca in cazul celui mai mare spital din judet s-a produs o eroare.

„Am discutat cu cei de la Directia de Sanatate si mi-au spus ca noi am iesit bine la probe. Ar fi fost probleme la Spitalul TBC si se va da o erata. Pe de alta parte, daca vine o informare oficiala de la Ministerul Sanatatii, ca dezinfectantii sunt cu probleme, ii schimbam. Nu este nici o problema”, a declarat Popa. Acesta a confirmat ca SJU Bacau foloseste de la firma incriminata un dezinfectant pentru suprafete si un sapun chirurgical.

L-am contactat pe managerul Spitalului TBC, Gabriel Gavrila. Acesta a declarat „au fost si la noi controale, dar nu am fost informati ca au iesit probele pozitiv cu germeni. Nu stiu sa va spun nimic la acest moment, dar mai putem discuta luni”, a spus oficialul.

Ministerul Sanatatii face precizare in comunicatul de presa ca “pentru siguranţa pacientilor, în unitatile sanitare în care s-au înregistrat neconformitati, au fost luate toate masurile administrative perntru evitarea oricarui risc la adresa pacientilor, respectiv suspendarea produselor dezinfectante în cauza”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

11 COMENTARII

 1. Bineinteles ca la noi trebuie sa fie o eroare. Ministerul e dus cu pluta.
  La noi nu se pleaca cu infectii, aparatura avem, personalul este de pus la rana, spaga nu primim.

 2. La SJ de aceea s-a imbolnavit dr. Olinic cu stafilococul auriu(spune Bucurestii) ca aveti voi mare curatenie.Pogonicii de la paza care ar trebui educati sunt o sursa.. Jandarmeria Bacau nu are si OAMENI cu studii elementare?

 3. Ce ma surprinde e faptul ca se tot spune ca in 17% din spitale probele sunt neconforme si nu se observa faptul ca e vorba de cele mai mari spitale.
  De exemplu, daca am raporta numarul de paturi/pacienti din aceste spitale, procentul ar fi foarte mare, poate in jur sau peste 50%.
  De exemplu in judetul Bacau- sunt 3 spitale si nu sunt spitalelele mici din Buhusi, Onesti, Comanesti, Podu Turcului, TBC si altele pe care nu le stiu. Oare e corect calculat procentul?. O fi ca numar, dar ca pondere?.

 4. CAPUSAREA SISTEMULUI MEDICAL! prin intermediul unor firme gen HEXI (SEXI) PHARMA care, dupa cum rezulta din ancheta jurnalistilor-Tolontan, cercetarile si investigatiile organelor de cercetare si urmarire penala (sursa “stiriri pe surse.ro”etc.) actiona in grup organizat si prin societati comerciale abonate la contracte cu statul = spitale publice pt. diverse prestari de servicii : curatenie, arhivare informatica de date medicale (Sigmun Center srl)!!! in conditiile in care achizitiile de medicam., materiale sanitare, dezinfectanti, servicii se atribuie prin procedura licitatiilor electronice?!?!?!…mai, sa fie!…acces la baza de date!!! Clinicile private nu sunt tinute de respectarea procedurii atrib. contr. de achizitii prin licitatii electronice, acestea functionand in regim de soc. comerciale tip S.R.L.- cumpara ce vor muschii lor, prin negociere directa! (motiv pt care s-a aruncat pisica moarta in ograda spitalelor de stat, a muritorilor de rand!!!)

  Si pt. o informare corecta: personalul medical este expus la acelasi pericol, atata vreme cat sol.dezinfectante se utilizeaza nu numai la dezinfectia podelelor, pavimentelor, usi , dulapuri ci si la dezinfectia instrumentarului medical: de ex. dispozitivele med. folosite in endoscopii, colonoscopii etc ( care penetreaza interiorul organismului uman!!!), igiena mainilor care tin bisturiul, seringa, bazinetul, manevreaza aparate, sisteme med. aceleasi maini care…mangaie si alina suferinta omului…ca nu chiar toti cei in halate albe, colorate sunt corupti, incompetenti, ignoranti, dupa cum nici chiar toti jurnalistii, magistratii, profii, preotii, demnitarii, sunt corupti si “acoperiti”! Mai exista inca OAMENI pe fata pamantului! N-a pierit de tot samanta omeniei! Atata doar: s-a spart ABCESUL in sistem! Si-acum chiar ca nu mai conteaza echipamentul: ca-s halate, robe, salopete, patrafire, sumane, blugi…Zilele omului, au prioritate! VIATA!…

 5. Problema grava e ca la noi in tara nu exista laboratoare specializate in controlul si testarea dezinfectantilor, medicam., vaccinuri etc; singurul institut, ICCHIM nu a mai fost acreditat din 2007?! Subst.active utiliz.la fabricarea dezinfectantilor provin din import, avizate in conditii similare, ca dealtfel toate produsele: UE!!! Testele se fac tot in spatiul UE!!! Inspectia de Stat a tacut, Ministerele s-au prefacut ca totul este in ordine, firmele incheiau la greu contr. cu spitalele prin reprezentanti specializati (se pot verifica contract. de achizitii la niv. spitalelor); rezultatele anchetei o sa demonstreze existenta unui grup infractional organizat,etc. Ce-i de facut?! Intrarea in normalitate: schimbarea legislatiei in domeniu, incurajarea si sprijinirea producatorilor nostri de buna credinta din industria farmaceutica, dezinfectanti, alimente etc.reabilitarea institutelor si laboratoarelor noastre de control, testare, cercetare, REVIZUIREA ATITUDINII la toate nivele!
  Mai servim UE?! TREZIREA!

 6. Eu am o propunere directa: sa se spele pavimentele, suprafetele, instrumentarul etc cu producatorii si cei din guvern care au aprobat punerea acestor asa zisi dezinfectanti in circuitul sanitar.
  Dar persoanele care au contribuit o viata la acest sistem putred si au murit cu zile ,poate din cauza infectiilor nozocomiale aparute in urma utilizarii acestei ape de ploaie numita dezinfectant, ce vina au avut si cine ii mai readuce la viata, blestematilor?
  Veti da socoteala in fata Lui Dumnezeu pentru raul facut, ca toate se platesc mai devreme sau mai tarziu, ca in justitia romana nu mai avem incredere. Se vor musamaliza toate, ca multe alte infractiuni din Romania postrevolutionara.

LĂSAȚI UN MESAJ