Plata contributiilor la asigurarile sociale de sanatate a revenit in actualitate odata cu o propunere de „rectificare” a Codului fiscal facuta de Ministerul Finantelor Publice in acest sens. Ministerul, grijuliu cu ceea ce are de adunat la bugetul de stat, vrea sa mai puna un punct pe „i” si vine cu patru noi precizari la ceea ce stiam deja din Codul in vigoare. Cine e curios poate vedea aceste propuneri pe site-ul ministerului, dar e clar, din capul locului, ca nimeni dintre cei care respira omeneste nu este exceptat de contributii, taxe si impozite. Poti rabda de frig toata iarna in propriul apartament, poti bea apa direct din Bistrita, poti mânca si coaja de copac etc., dar impozitele si taxele trebuie platite.

Nu vrem sa plângem pe umarul nimanui. Toti traim intr-o comunitate si toti trebuie sa achitam ceea ce e obligatoriu pentru ca aceasta sa functioneze. De ce mai traiesti, daca nici taxele si impozitele nu le mai poti plati?

Pare cam dura afirmatia de mai sus, dar sa nu uitam ca dincolo de orice sistem de ocrotire sociala pentru oameni aflati in mari dificultati de toate felurile sunt si indivizi care chiar nu au nimic. Doar aerul de respirat si caldura sau lumina soarelui, pâna la urma. Nu sunt multi si nu toti au aceleasi probleme. In Bacau ar fi circa 100.000 de oameni in categoria celor „fara venituri”. Codul fiscal nu spune nimic despre cei care chiar nu au nici macar un ban, darmite un leu. Pentru ca la noi nu exista oficializata categoria de „boschetar”, asa cum ii catalogam mereu pe cei care sunt efectiv ai naturii in care traiesc. Ii acuzam de vicii, de greseli, de mentalitati degradate etc. Dar fiecare are povestea lui si, indiferent de ce spune aceasta, important este ca ei sunt tot oameni.

PUBLICITATE

Unii nu au nici acte in regula, parca nici nu mai stiu cum ii cheama. Ar putea fi ei posesorii unor adeverinte, sa spunem, prin care sa beneficieze gratis de asigurare de sanatate? Sunt ei oamenii care s-ar adresa preventiv unui medic pentru ca simt vreo durere pe undeva prin corp? Sau ajung, de fapt, in spital la Urgente, unde oricum primesc primele servicii de asistenta medicala? Ar trebui sa inscriem in documente oficiale categoria lor sociala?

Sunt destule intrebari si destule raspunsuri controversate. Dar, oricum, si pentru acesti oameni sanatatea, care costa, face toti banii. De unde bani?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ