Tribunalul Bacău ar trebui să se pronunțe pe 17 ianuarie asupra cererii de intrare în faliment a debitoarei Rafo Onești, dar reprezentantul legal al salariaților rafinăriei, Ion Marian, a depus o cerere pentru respingerea solicitării formulată, în octombrie trecut, de Direcția Regională Iași a Finatelor Publice. Salariații vin cu argumente că rafinăria este încă dorită de mai mulți investitori și cer, după verificarea de către instanță a stadiului îndeplinirii planului de reorganizare și a motivelor pentru care nu a fost realizat acest plan până la acest termen, o păsuire de trei luni până la declararea falimentului.

Cererea a fost depusă și pe fondul reluării licitației de vânzare a rafinăriei, pentru care Casa de Insolvență Transilvania (CITR), administratorul judiciar al Rafo, păstrează prețul de pornire de 44,625 de milioane de dolari, fără TVA, ca în luna mai a anului trecut la al treilea termen. Solicitările sunt așteptate până pe 18 februarie. La vânzare sunt instalațiile de rafinare perfect conservate (capacitate de 3,5 milioane de tone de țiței pe an) și terenul aferent, de 265 ha.Foștii salariați ai Rafo sunt reprezentați la masa credală de Sindicatul Rafinorul și de Ion Marian. Ei consideră că cererea de intrare în faliment este justificată, pentru că statul urmărește recuperarea datoriilor pe care le are rafinăria la bugetul statului, dar consideră că preluarea înrtreprinderii de un investitor ar aduce și statului și tuturor creditorilor mai mulți bani decât în cazul unui faliment.
În cererea adresată de salariați Tribunalului Bacău sunt aduse și argumente în favoarea acestei opinii. Primul argument este păstrarea instalațiilor în perfectă stare, conservate, gata oricând să intre într-un proces de reparații, modernizări, investiții și repunerea în exploatare.

„Rafo – se arată în cerere – a fost vizitata de peste 16 delagații oficiale cu intentia de a cumpara activele și de a dezvolta și reporni unitatea, delegații însoțite de experți în domeniu, care au fost plăcut surprinși. După aceste vizite, unele firme au rămas în continuare interesate de achiziția Rafo, dar au aparut și altele”. Iar în cerere se dau exemple concrete.

La reactivarea Rafo pun umărul mai mulți

La jumătatea lunii decembrie, reprezentații CITR s-a întâlnit din nou cu conducerea executiva a rafinăriei. „M-am angajat, cum am facut-o mereu din 1997 – spune Ion Marian – să mă implic total, în numele salariaților, în atragerea unui cumpărător/investitor pentru Rafo. Acum, împreuna cu toți factorii responsabili care administrează tehnic și juridic societatea vrem să aducem, în maxim trei luni, un astfel de investitor”.

La solicitarea sindicatului salariaților, și Confederația Națională Patronală Uniunea Generală a Industriașilor din România UGIR 1903 a transmis documentația pentru vânzarea activelor Rafo către partenerii săi internaționali și către mari grupuri de afaceri din domeniu.

De asemenea, un grup de ingineri oneșteni și partenerii lor interesați de reactivarea platformei industriale de la Onești au plecat deja în China pentru definitivarea finanțării proiectului lor.
Iar pentru amplificarea prezentarii Rafo pe plan extern, prin Ministerul Afacerilor Externe s-a solicitat ca Rafo să fie prezentată prin ambasadele și ambasadorii României în diverse țări. In mod direct, au fost transmisă documentația Rafo pentru vânzarea activelor ambasadelor din Kuwait, Quatar, Egipt, Iran, Franța, Marea Britanie, Polonia, Irak, Arabia Saudita, Israel, Turcia, Germania, Italia, Spania și Irlanda.

„În conditiile în care în intervalul următoarelor 2-3 luni pentru Rafo nu va apărea un cumparator / investitor, salariații vor înțelege că alte interese sunt mai mari decât cele sociale și economice zonale din partea de Nord-Est a României, iar în locul Rafo și al Platformei Borzești trebuie să apară, cum se spunea, «lanuri de grâu, de porumb și de alte culturi agricole» și vor accepta falimentul cu toate consecințele lui.”
Ion Marian, lider sindical, reprentantul salariaților Rafo

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE