administratorii au fost de acord, iar in perioada de preaviz de o luna se asteapta fie banii pentru finantarea repornirii instalatiilor, fie intrarea legala in somaj a salariatilor

Circa 200 dintre cei 360 de salariati ai societatii Rafo Onesti s-au adunat, ieri dimineata (13 septembrie), de la prima ora a zilei, in fata pavilionului administrativ si au solicitat sa stea de vorba cu presedintele Consiliului de Administratiei (CA), Miroslav Dermendjiev. Oamenii nu si-au mai primit drepturile de natura salariala din 25 februarie pâna astazi si au considerat ca numai un protest mai dur poate aduce o rezolvare acestei situatii.

Miroslav Dermendjiev a venit sa stea de vorba cu salariatii, carora le-a explicat, calm, ca are slabe legaturi cu actualul proprietar al rafinariei. „In acest caz – a spus directorul general -, nu dispun de foarte multe informatii in legatura cu viitorul imediat al Rafo, dar am primit deja un telefon prin care s-a promis din nou ca in rafinarie vor veni imediat bani si se va face plata salariilor”. Oamenii, insa, au vociferat si au spus raspicat ca nu mai cred nicio promisiune.
Astfel, salariatii au solicitat o intrevedere pe loc a reprezentantilor lor cu actuala conducere, lucru care s-a si intâmplat si, in urma unui dialog ceva mai asezat, dar tot aprins, a rezultat ca administratia este de acord cu incheierea unui protocol prin care sa se permita angajatilor sa solicite disponibilizarea.

PUBLICITATE

O luna de preaviz pentru salariati

Protocolul a fost incheiat intre conducerea executiva a rafinariei si Sindicatul Rafinorul, conform caruia, fara a se mai parcurge etapele obisnuite in cazul incetarii contractelor de munca, sa se treaca in regim de urgenta la emiterea documentatiei pentru disponibilizarea salariatilor. „De ieri, 13 septembrie – ne-a declarat liderul sindicatului, Ion Marian, curg cele 30 de zile de preaviz legal, timp in care rafinorii trebuie sa se prezinte la lucru. Se spera astfel ca situatia Rafo sa se decida in acest interval de timp: ori actionarul majoritar aduce finantare si se reia functionarea rafinariei ori salariatii vor intra in somaj. Astfel, ei vor beneficia si de asigurarile sociale de care au oricând nevoie”.

Rafo a ramas pe intuneric

Rafinaria a ramas, insa, de luni, 12 septembrie, si fara curent electric, dupa ce furnizorul a intrerupt alimentarea din cauza facturilor neachitate in valoare de circa 3.000 de euro. Astfel, societatea nu mai poate avea nicio legatura IT, dar mai grav este ca nici instalatiile aflate in conservare nu mai pot avea, sub presiune, azotul care le protejeaza de coroziune, iar statiile de epurare nu mai au pompele in functiune, deci la o eventuala ploaie cu debit mare pot deversa in Râul Trotus, provocând un accident ecologic catastrofal. Administratia a dat, insa, asigurari ca va gasi urgent solutii pentru remedierea acestei situatii.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ