In urma unui control care a evidentiat mai multe disfunctionalitati, ISU Bacau a decis, vineri, inchiderea pe termen nelimitat a arenei. Echipele bacauane sunt nevoite sa-si gaseasca alte locatii atât pentru meciuri, cât si pentru antrenamente

In amurg de 2015, sportul bacauan a luat-o indarat cu vreo suta de ani. Si la nivel de performanta sportiva pe echipe, dar, mai ales, ca infrastructura. Stadionul “Municipal” e de ani buni o ruina, Polivalenta continua sa se afla la stadiul de groapa in care alesii locali infunda bani asa cum ii ingropau Pinocchio, Vulpea si Motanul in Tara Prostilor, iar Sala Sporturilor tocmai a fost inchisa pe termen nelimitat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau.

Lacatul pus de ISU vine in urma unui control efectuat joi ce a evidentiat mai multe disfunctionalitati pe care Sala Sporturilor le prezinta in caz de incendiu. Menita sa previna un incendiu, decizia ISU a facut ca echipele Stiintei si CSSM sa ia foc de-a binelea. Si sa-si caute noi locatii. Pentru meciuri, dar si pentru antrenamente.

PUBLICITATE

Handbalistii de la CSSM au emigrat la Sala “Orizont” (pe asta inca n-au inchis-o), iar voleibalistele Stiintei au plecat la Piatra Neamt pentru jocul de azi, cu CSM Târgoviste, din etapa a saptea a Diviziei A1. “E anormal ce se intâmpla. Am ajuns sa ne luam traista in bat si sa jucam toate meciurile de acasa la Piatra, indiferent ca vorbim de campionat sau Cupa CEV. Pâna se va redeschide Sala Sporturilor, vom sta pe drumuri”, a anuntat, catranit, Florin Grapa.

Va prinde lacatul rugina?

Dar când se va redeschide Sala Sporturilor? Raspunsul se pierde in fumul dens si negru al dramei de la clubul bucurestean “Colectiv”. OK, incendiul de la “Colectiv” a generat o tragedie fara seaman. Dar si o adevarata psihoza. Peste noapte, s-a descoperit ca zeci sau chiar sute de locatii din toata tara au functionat fara aviz ISU. Vorba unei cititoare: “Astia vor sa faca in câteva saptamâni ceea ce nu au facut in 10 sau 20 de ani”.

Concret, ce trebuie reglementat in cazul Salii Sporturilor? Georgel Cojocaru, directorul Directiei Judetene pentru Sport, care are in administrare arena, spune: “Raportul de control a evidentiat un lung sir de masuri. Incepând cu amenajarea unor cai de aerisire a fumului, care ar trebui dispuse la anumite distante unele de altele si incheiind cu montarea unor usi speciale pentru evacuarea in caz de incendiu”. Si in cât timp s-ar putea rezolva toate acestea?

Cojocaru ridica din umeri: “Sincer, nu stim. Trebuie sa angajam un expert care sa faca un scenariu la incendiu. Problema e ca asemenea experti sunt foarte putini, iar in aceasta perioada, foarte cautati. In plus, expertiza va duce la niste cheltuieli si va trebui sa vedem in ce masura bugetul ne permite sa le facem. N-ar fi exclus sa fie nevoie si de niste licitatii…” Si, ca atare n-ar fi exclus ca Sala Sporturilor sa ramâna sub lacat pâna haat, in 2016.

O decizie si mai multe intrebari

Prin urmare, «când se va deschide Sala Sporturilor?» ramâne o intrebare fara raspuns. Cel putin, pentru moment. Si, din pacate, nu este singura! Am vrea sa stim, de exemplu, cum Sala Sporturilor a putut gazdui, ani la rândul, meciuri internationale fara ca ISU sa-si dea ochii peste cap. Meciuri de Liga Campionilor la volei feminin, la care au venit, constant, sute sau chiar mii de spectatori.

Meciuri care, conform protocolului, erau precedate de sedinte tehnice la care participau inclusiv reprezentanti ISU. Sau meciuri la care lumea se calca in picioare, cum a fost finala retur a campionatului Ligii Nationale la handbal masculin Stiinta MD- HCM Constanta, din mai 2014. Si am mai dori sa aflam daca este adevarat ca Sala Sporturilor nu are autorizatie de functionare eliberata de Primaria Bacau.

Si de când nu are? Din 2013 sau mai demult? Interesant este ca in perioada noiembrie 2013- aprilie 2014, directorul DJS Bacau era chiar actualul viceprimar Radu Ababei.

“Nu stiu nimic de autorizatia de functionare. Eu am venit la conducerea Directiei in noiembrie, iar daca nu exista autorizatie, cei din compartimentul de resort al DJS care se ocupau de solicitarea unui asemenea aviz, trebuiau sa-mi spuna”, a declarat Ababei. In zilele urmatoare, “Desteptarea” va incerca sa gaseasca raspunsuri la toate aceste intrebari. Mergând pe firul faptelor. Si al anilor. Bine ca, macar din acest punct de vedere, nu va trebui sa o luam indarat cu vreo suta de ani.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. Astia de la ISU sunt de o prostie rara, ar trebui studiati in laborator.
  Pai baaa, închidem Romania asa.
  Pt a primi avizul ISU sala trebuie daramata.
  Ca sa primesti avizul trebuie sa indeplinesti niste criterii de sta mata-n coada.

 2. Pai sunt legi si reglementari care trebuie respectate. Daca cei de la ISu inchid ochii ca pana acum risca sa ajunga la bulau ca cei cu inspectia de la COLECTIV.
  sa scoata nea Geogel care taxeaza 10 lei la meciuri bani pentru trape de fum, senzori, hidranti si usi de panica.

 3. Ce tot ziceti de ISU? Voi vedeti cum arata cladirea aia? Zici ca-i fotografie de la Cernobal.
  Halal sport bacauan. Si sala sportului si stadionul sunt lasate fortat de autoritati sa moara incat sa le dea pentru un mall in centrul orasului.

 4. Problema e ca nu vrea nimeni sa-si asume raspunderea Lege exista dar cine semneaza pentru
  aviz a icurcat-o.Asa ca sefii ii trimit in control iar ei aplica legea care nu prea a fost respectata
  in multe locuri (pana acum,, rezolvau ei cumva ” ,acum nu prea)

LĂSAȚI UN MESAJ