29 aprilie 2024
Actualitate”Să ne pregătim pentru viitoarea meserie!” la Liceul Tehnologic Onești

”Să ne pregătim pentru viitoarea meserie!” la Liceul Tehnologic Onești

În prima parte a lunii octombrie, la Liceul Tehnologic Onești, au avut loc activități de implementare a proiectului de microgrant ”Să ne pregătim pentru viitoarea meserie!”, câștigat în luna aprilie 2022. Acesta este desfășurat în cadrul programului Educație incluzivă de calitate – facilitarea tranziției de la gimnaziu la liceu și este implementat de Reprezentanța UNICEF la nivelul județului Bacău prin intermediul Agenției de Dezvoltare Comunitară ”Împreună”, București. Obiectivul principal urmărește facilitarea tranziției elevilor între gimnaziu și liceu pentru finalizarea învățământului obligatoriu.

În prima parte a desfășurării evenimentului, elevii claselor a IX-a, a X-a și a XI-a profesională au fost încântați să participe la activități împreună cu colegii din clasa a VIII-a de la școlile gimnaziale partenere: Școala Gimnazială ”Răducanu Rosetti”, Căiuți (director, prof. Toșa Gabriela), însoțiți de prof. Paduraru Anca și Școala Gimnazială Urechești (director, prof. Lazăr Răducu-Constantin), însoțiți de prof. Cioncu Cristina. Elevii claselor de profesională din domeniul Turism și alimentație, profilurile Ospătar (chelner) în unitățile de alimentație publică și Bucătar le-au împărtășit colegilor mai mici modalităţi de continuare a studiilor după finalizarea ciclului gimnazial, caracteristicile unui liceu tehnologic și modul de organizare a învăţământului profesional.

Întâlnirea  a debutat cu sesiunea de prezentări ale structurii de organizare a şcolii, a profilurilor incluse în oferta educaţională din acest an şcolar și a activităţilor derulate atât la nivel de şcoală, cât şi la nivelul Catedrei de alimentaţie publică. Partea aplicativă a constat în prepararea în laboratorul de alimentație a aperitivelor reci și calde și a unui preparat principal, tocăniță cu cartofi și carne de porc, cu ingrediente și aparatură achiziționate prin proiect. Elevii au învățat cum să prepare produse precum: ruladă din jambon cu cremă de brânză și ardei colorați, mini-cornete sau clopoței din salam cu cremă de brânză, șnițel de pui în aluat, sandviș cald cu ciuperci și cașcaval la cuptor și multe alte bunătăți. Produsele au fost prezentate într-un cadru festiv, iar mai apoi degustate de participanți, organizarea fiind de tip bufet suedez.



A doua parte a proiectului a constat într-un alt parteneriat, de data aceasta cu școala Gimnazială Nr. 1 Gura Văii (cu structurile Dumbrava și Temelia) coordonată de director, prof. Enache Viorica. Elevii au fost însoțiți de prof. Loghin Renata-Cristina și prof. Rusu Lucia-Elena. Elevii claselor de profesională, împreună cu cei de gimnaziu au studiat realizarea unui mise-en-place complet în laboratorul de alimentație, realizat cu tacâmurile și vesela achiziționate prin intermediul proiectului. În cadrul activității practice, utilizând dotările laboratoarelor de bucătărie şi ingredientele puse la dispoziţie din fondurile proiectului, elevii au realizat preparate precum: brânzoaice, gogoși și papanaşi. În timpul savurării produselor, au avut loc discuții între toți cei implicați, elevii de gimnaziu fiind îndrumați spre continuarea studiilor. Întâlnirea cu colegii mai mari i-a încurajat să privească procesul de tranziție de la gimnaziu la liceu cu încredere, știind că vor avea sprijinul diriginților, al colegilor și al viitorilor profesori, atât din perspectiva educației, cât și din punct de vedere emoțional și personal. Părinții elevilor de școală profesională au fost și ei vizați, pe parcursul desfășurării proiectului ei învățând cum să se implice în susținerea copilului în acest proces de tranziție, aceasta fiind o perioadă de mare importanță în formarea viitorului adult.

“Derularea activităților a fost coordonată de domnul director al Liceului Tehnologic Onești, prof. Sergentu Adrian, de managerul de proiect, prof. Suciu Ioana, director adjunct, iar elevii au fost îndrumați cu răbdare și dăruire de către profesorii Catedrei de alimentație publică și turism: prof. Brăila Jenny, prof. Gănguț Mina, prof. Ichim Oana, prof. Rotaru Vali-Violeta, și maiștrii-instructori: prof. Gurău Gabriel, prof. Sprințeroiu Ileana și prof. Sprințeroiu Cristinel. Astfel, au fost realizate produse deosebite, cadrele didactice și elevii s-au implicat cu interes, iar întâlnirea dintre elevii a două cicluri de învățare diferite a deschis noi orizonturi și a pus bazele unui proces de colaborare atât de important pentru parcursul educațional al oricărui elev!

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri