De la o vârsta – se spune – o lasi mai moale cu dragostea. Gresit! Macar din amintiri si tot reconstruiesti unul dintre cele mai nobile sentimente, pentru a nu mai aminti ca dragostea nu are vârsta, ca poate fi la fel de inaltatoare si, evident, chinuitoare, oricând.

Am scris aceste rânduri chiar de Dragobete, ieri, 24 februarie, la un eveniment care se repeta, la noi, la români, pentru ca numai cu zece zile in urma am mai inrosit o fila de calendar, de Valentine’s Day, de Ziua dragostei imprumutata de la americani in maniera in care am importat cam tot ce se poate de la ei si de la occidentali in general, de multe ori fara discernamânt.

Nu inteleg de ce ar trebui sa avem doua sarbatori cu aceeasi conotatie, la fel cum inteleg, insa, ca „ziua dragostei” ar trebui sa fie in fiecare zi (si chiar si noaptea sau mai ales atunci – cum ar spune un hâtru amic al meu). Nu inteleg pentru ca, iertata-mi fie afirmatia, noi, românii, nu toti avem in traditie o zi de Dragobete.

Unii spun ca e un obicei specific Olteniei, altii cauta un suport religios si fac o legatura cu „Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul”, din calendarul crestin ortodox. Un etnolog bucurestean, Nicolae Constantinescu, a afirmat ca nu exista atestari documentare ale acestei sarbatori decât în secolul al XIX-lea, „ceea ce nu înseamna mare lucru pe scara timpului”. Altii au ajuns cu cautarile chiar pe vremea dacilor, dar scumpul de Dragobete nu are nici pâna astazi un simbol asociat. Chiar pe 15 februarie 2016, a fost ales un simbol in urma a 20.000 de voturi, intr-o campanie promovata de… Petrom, dar va mai dura pâna se va impune peste tot. Te doare capul!

Mi-e ca daca mai caut multe surse si teorii despre o sarbatoare sau despre un zeu al dragostei uit sa mai iubesc. Cert e ca de Dragobete eu, un om „invechit” din Moldova, nu prea am auzit, iar acest soi de Sburator ma cam lasa rece, ca si Valentines’Dayul american.

Numai ca „unde dragoste nu e, nimic nu e” – vorba unui mare scriitor – sau „daca dragoste nu am, nimic nu sunt” – cum spunea Sf. Pavel. Deci, sa-i dam iubirii ceea ce merita, chiar si o zi de sarbatoare nationala, ba si mondiala, ca merita.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Asa e…ar trebui contopita cu ziua de Valentine’s day ca e mai sic, si oricum e mai sarbatorita in lume decat dragobatul asta al nostru. Desigur, e mai placut sa primesti flori de doua ori intr-o luna, dar in ultimul timp barbatii is cam porci si ori se fac ca uita, ori e mai interesanta berea la Barcelona-Arsenal cu prietenii. Eu cred ca noi domnisoarele ar trebui sa-i lasam sa se si penetreze intre ei daca tot sunt atat de nesimtitori despre sexul frumos.

 2. Draga Petrica,,,,
  Cunoscandu-te de mai mult timp, te carfacterizez ca un om vesnic indragostit de tot ceea ce est
  frumos, si ceea ce este mai frumos decat vesnica zeita “”AFRODITA””
  Daca dragostea nu are varsta,,,aceasta este o boala molipsitoare mai rea decat “”Diareea””
  Omul este fericit cand este indragostitt,,dar esti cu adevarat fericit, cand vrei sa opresti
  Timpul,sa pastrezi acel moment pentru intreaga eternitate,””
  Domnisoara Andreea esti f. sarcastica cu genul masculin,dar adevarul este in””Vino veritas””
  Iar cuvantul “”penetreze”” folosestel mai rar,,iar cand hormonii te vor rascoli,nu o sa mai tii
  cont daca este Dragobete”” sau “”Valentine*s day””,,deci unde dai si unde crapa???!!!
  Ti*aduci aminte,,,Ce dulci cuvinte,,Ne trimeteam in scrisori,,Odinioara ,,Pe dinafara,,Le stiam uneori,,,Scaldate-n lacrimi noi le citeam,,Si-apoi le sarutam,,Visul se curma,,, Si-n cea din urma,,Eu nu stiu ce sa-ti mai scriu ???nu sant versurile mele ci dintr-un cantec mai vechi..

 3. Pfiiii…in vin este viata, in cognac distinctie, in bere putere si in apa…sunt microbi!…in realitate, apa sfinteste, purifica, binecuvanteaza; ei ,bine, apa poate deveni gazoasa cand fiebe sau se poate transforma intr-un turture de gheata, adorat in seceta desertului inundat de arsita…

LĂSAȚI UN MESAJ