18 mai 2024
Actualitate „Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al Lui”

 „Să dăm Cezarului ce-i al Cezarului și lui Dumnezeu ce-i al Lui”

Să dăm artiștilor cei al lor, respectul pentru munca si cântecul lor, care a răsunat mai frumos ca niciodată în seara de sâmbătă 15 Octombrie în Piața Tricolorului din Bacău. Să dăm și publicului băcăuan ce-i al lui, respect și mulțumiri pentru ropotele de aplauze în timpul celor 6 ore de spectacol.

Pentru voi dragi, băcăuani s-a pus în scenă concertul „Cântă băcăuanii cântă” din cadrul Zilelor Bacăului. Știam că aveți nevoie de această ieșire din tristul cotidian pe care mulți, foarte mulți dintre noi îl trăim și să vă bucurați alături de artiștii voștri. Însă au fost vremuri și mai grele peste care locuitorii acestui ținut au trecut cu bine de-a lungul veacurilor. Suntem la cea de-a 614-a aniversare a urbei noastre, mai bine de șase veacuri de la prima atestare documentară, prin înscrisurile iscălite de însuși Domnitorul Alexandru cel Bun și confirmată apoi prin înșiruirea de fapte istorice ale moldovenilor, al căror cap și steag a fost domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt și moștenitorii săi, care  au avut reședința la Curtea Domnească din  Bacău.

Legati cu toții prin țelul comun de neatârnare față de alte nații, moldovenii au ținut piept hoardelor de năvălitori, care au încercat să cotropească Moldova. Uniți și astăzi în lupta împotriva kitsch-ului, uniți în idealuri culturale comune, vrem acum, când periculos de mult scara de valori s-a inversat, să demonstrăm că băcăuanii știu să respecte zestrea folclorică lăsată de strămoși.



Suntem mulți cei care mai credem în valorile acestui ținut. Măcar o dată-n an, să dăm băcăuanului ce-i al lui, ceea ce-i aparține de fapt prin voința lui Dumnezeu: dreptul de a-și manifesta prin cântec, dans și strai popular autentic, sentimentele și patriotismul local și nu numai. Mai mult decât oricând, acestea trebuie demonstrate! Trăim vremuri tulburi în care băcăuanii încearcă să-și găsească rostul și traiul un pic mai bun pentru ei și pentru urmașii lor, prin alte țări și zări. Îmi doresc atât de mult ca ei să se întoarcă acasă și împreună să formăm o nouă generație, cu respect pentru tot ce înseamnă VALOARE! Împreună să reclădim și să scoatem țara din greul care din toate părțile ne apasă, parcă din ce în ce mai mult. Este știut faptul că ostașul a fost însoțit de cântecul folcloric, chiar și în războaiele de apărare a țării, când între două focuri de obuz își scotea fluierul de la brâu și își ostoia cântând, jalea, dorul de cei dragi, dar și speranța de pace și mai bine pentru cei dragi ai lui.

Dintotdeauna artiștii au avut un  important rol în menținerea unității și armoniei  între frați. Cu a lor menire, cu al lor talent au alinat durerile și dorurile, au dat speranță într-o viața mai bună a românilor, aici, la ei acasă în Bacău.

Avem o Școală Populară de Arte și Meserii, în care și cel mai mic și cel matur găsește mediul propice  în care își poate manifesta trăirile prin muzică, dans și alte îndeletniciri artistice. Dintre aceștia s-au ridicat adevărați artiști care fac cinste Bacăului și care promovează cântecul, dansul si portul băcăuan, atât pe scenele țării cât și în străinătate, prin participarea la emisiuni de televiziune, lansări de albume care conțin adevărate perle ale creației lor artistice în care cântă Bacăul.

O mare parte dintre aceștia au urcat sâmbătă, 15 octombrie, pe scenă și au oferit băcăuanilor un spectacol de zile mari căci mi-am dorit să-i unesc pe majoritatea artiștiilor noștri minunați, în hora mare a Bacăului și s-a văzut prin reacțiile dumneavoastră ale spectatorilor și apoi ale telespectatorilor care s-au uitat sâmbăta și duminica trecută la Etno, că am făcut bine. Cei din diaspora, deasemenea, au fost fericiți să vadă ce valori, ce tineri frumoși si talentați avem. Ne-au descrețit frunțile, ne-au bucurat sufletul, au înveselit și înfrumusețat Bacăul.

Împreună cu un tânar elev al meu, Vlad Vladinschi, am lansat și un cântec, pe care am văzut cât de mult deja l-ați îndrăgit și mi-aș dori cu toții să-l învățați si să vă însoțească, împreună cu tot binele pe care vi-l doresc, peste tot acolo unde veți merge, dragii mei băcăuani! (Maria Șalaru)

„La apusul soarelui
Urc pe culmea dealului
Pe coama Bacăului
Sus, pe fruntea Măgurii
Ascult glasul pădurii,
Si cântecul inimii
Se aude-n fapt de seară
Un glas dulce de vioară
E vioara lui Drăgoi
După ea cântăm și noi

II
Dumnezeu ne-o trimis veste
Că Domnul Ștefan trăiește
Și prin noi el viețuiește
E adevarată vorba
A scris cu mâna lui slova
Că n-o fost a lui Moldova
N-a fost a lor, nu-i a mea,
Ci a celor ce-or urma
Este-a moldovenilor
Până-n în veacul vecilor

III
În Cer, trei nemuritori
Au luat cu ei comori
În cutia cu viori
Dragoi cu feciorul lui
Cântă-n dreapta Domnului
Doinele românului
Cântă de la șapte ani,
Și Enescu la Tescani
Rapsodia cea Română
Ce te unge la inimă
Lăcrimează Domnul Sfânt
C-o-mplinit bunul Lui gând
Are-acum orchestra Lui
În Grădina Raiului.

IV
Curg de pe bolta cerească
Stele în Curtea Domnească
Lumina să dăinuiască
Și-a lui Ștefan amintire
Să ducem spre nemurire
Ce-am primit drept moștenire
Se-aude-n fapt de seară
Un glas dulce de vioară
E vioara lui Drăgoi
După ea cântăm și noi.

V
Până și Bacovia
Din ceruri s-o bucura
Și-o uita de vremea rea
Ascultându-ne pe noi
Cum cântăm după Drăgoi
De răsună munți și văi
Hore, sârbe și bătute
Cântece cu doruri multe
Du-le tu, Siret, la vale
Pân’ la Dunărea cea mare
Să duci tu în lume veste
Frumoasa noastră poveste
Du-ne cântecul în lume
Și-al Bacăului drag nume…

 

Vom crea și alte cântece, pentru ca lumea toată să audă, să vadă și despre lucrurile bune și frumoase pe care le înfăptuim în Bacăul nostru drag.

Iată câteva impresii despre eveniment:

Diana Sîrbu

„Felicitări doamna noastră dragă! Mulțumim pentru reuniunea noastră, a artiștilor băcăuani și pentru reîntâlnirea cu publicul drag! Totul a fost la superlativ! Toată organizarea și vreau să cred că toată lumea a fost mulțumită, deopotrivă. Cu siguranță noi am fost, din toate punctele de vedere! Vă îmbrățișez și așteptăm cu drag următoarele proiecte! Mulțumim pentru implicare și organizare.”

Drăgan Petrică

„Meritați aprecieri pentru felul în care v-ați ocupat de acest proiect intitulat sugestiv „Cântă băcăuanii, cântă” și că ați dat dovadă de profesionalism împreună cu noi toți cei care am performat în fața băcăuanilor.Felicitări!”

Lenuța Filip

„Ce frumos a fost! Mulțumesc pentru invitație, mulțumesc pentru prezentare. A fost totul foarte bine organizat. S-a văzut cu prisosință efortul și munca depusă cu atâta patos în realizarea și reușita acestui amplu proiect care a delectat publicul băcăuan. Am simțit o mare bucurie, participând la acest eveniment de-o așa mare importanță. Din partea mea, admirație, considerație și respect!”

Adrian Olaru

„Noi vă mulțumim pentru tot efortul depus și pentru pentru faptul că prin tot ce faceți ați pus Bacăul pe harta folclorului de calitate! Stimă și mult respect!”

Ansamblul Folcloric Tămăşanca

„Mulțumiri alese doamna Maria Șalaru pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment bine meritat de băcăuani! Vă mulțumim.”

Gabriela Comaneci

„Doamna Maria Șalaru, ați fost singurul artist din Bacău care s-a gândit ca noi să pășim împreună pe aceeași scenă. Asta spune multe despre calitatea dumneavoastră umană, despre dorința de a promova artiștii băcăuani, de a fi uniți pentru publicul nostru! A fost un spectacol reușit și nu s-ar fi întâmplat asta fără o organizare riguroasă, un scenariu bine pus la punct și mult, mult suflet! Pentru mine, acest spectacol a însemnat un nou început… Ne dorim să se repete! Vă felicit pe toți, iar dumneavoastră doamna Maria, multă putere și inspirație să mai faceți lucruri frumoase pentru publicul iubitor de frumos! Să primiți înzecit toată bucuria noastră și a publicului!”

Elisabeta Unguru

„Felicitări din suflet Doamna Maria Șalaru pentru reușita acestui spectacol pe care l-ați organizat împreună cu Primăria Municipiului Bacău și Consiliul Local Bacău. Sunt convinsă că ați muncit enorm, că ați avut nopți nedormite și zile pline de stres dar cred că și rezultatul a fost pe măsură. Artiștii băcăuanii au cântat în sfârșit acasă pentru băcăuani. Dacă în anumite instituții doar unii au loc, la acest spectacol important pentru orașul Bacău am avut loc cu toții și în plus vom fi difuzați și în cadrul EtnoTv. Sincere felicitări și sper că și pe viitor veți mai organiza astfel de spectacole.”

Spectator: Petrache Costel și Maria

„Toată stima si respectul pentru tot ce faceti !Un spectacol foarte bine organizat! Mulțumim din suflet! Mult succes în continuare! Mulțumim din suflet și conducerii Primăriei, domnului primar Lucian Daniel Stanciu Viziteu și Consiliului Local! Mult succes în toate proiectele! Felicitări tuturor!”

Spectator: Lenuța S Lenuța

„Bucuria pe care ați facut-o băcăuanilor este neprețuită, nu cred că a mai fost vreodată un eveniment atât de bine pus la punct și de corect organizat! Felicitări dvs. și conducerii primăriei Bacău!”

Cosmin Timofte

„Cântă Bacăuanii, cântă”-un regal folcloric pentru băcăuani. Organizatorilor felicitări, felicitări dumneavoastră, doamna Maria Șalaru, pentru agenda evenimentului și pentru reuniunea artiștilor băcăuani pe o singură scenă, acasă, la Bacău. Mulțumim!”

Mihaela Iordache Farcas

”Felicitări pentru organizarea acestui spectacol folcloric minunat! Toate aceste crâmpeie de frumusețe, acești mesageri ai culturii populare românești ne dau încredere că folclorul este pe mâini bune și că patrimoniul cultural va fi mereu valorificat! Vă felicit, vă apreciez pentru tot ce faceți în folosul neamului românesc și vă asigur că sunt și voi fi cu tot sufletul alături în astfel de proiecte.”

 

Elena Mădălina Petrache

„ FELICITARI, doamna Maria Șalaru, Primariei Bacău și Consiliului Local, pentru acest spectacol bine organizat! Munca și dăruirea dvs. a fost apreciată și aplaudată! Folclorul băcăuan a înflorit într-o singură zi! Ne dorim pe viitor, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, să se mai organizeze, iar noi cu siguranță vom susține fiecare proiect al dvs.”

Ciobanu Mioara

„Felicitări doamna Maria Șalaru! Această mare sărbătoare a fost una de mare succes în primul rând datorită dumneavoastră! Orice spectacol sau eveniment unde dumneavoastră sunteți implicată nu poate decât să aducă numai bucurii și veselie! Vă îmbrățișez cu drag și vă doresc mult succes în tot ceea ce faceți!”

Florescu Elena

„Trăiri, pe care îmi doresc să le mai am… Mă bucură faptul că spectacolul din cea de a doua zi de sărbătoare cu titlul sugestiv „Cântă băcăuanii, cântă”, realizat de către draga noastră doamnă, Maria Șalaru, a fost filmat și poate fi vizionat de către toți cei ce iubesc cântecul, dansul și portul nostru popular! Felicitări tuturor: organizatori, artiști și public băcăuan, cu care, împreună, am reușit să facem ca această sărbătoare să fie una de excepție!”

Paula Florescu

„Vă mărturisesc că am urcat pe scena băcăuană în cadrul acestui regal folcloric cu mari emoții știind că mă întâlnesc cu atâția oameni dragi în public, cu vechi colegi de cântec, dar nu în ultimul rând, pentru că am fost prezentată, după atâția ani, de prima mea profesoară de cântec popular, distinsa doamnă Maria Șalaru! M-am bucurat nespus să văd că astăzi artiștii băcăuani s-au adunat, aproape în totalitate, pe aceeași scenă, pentru un public atât de numeros! Nu pot decât să mulțumesc organizatorilor pentru că am fost și eu astăzi în fața dumneavoastră, în frunte cu doamna Maria Șalaru care a gândit maratonul folcloric din această seară!”

 

 

 

 

 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri