Pr. Paroh Constantin Gherasim de la biserica Sf Gheorge, sfintind apele

Zi de mare sarbatoare pentru crestini, care au sarbatorit miercuri, 6 ianuarie, botezul Domnului. Credinciosii au stat la coada la agheazma, pentru ca apoi sa duca acasa apa sfintita, cu speranta ca vor avea un an mai bun, cu sanatate si fara necazuri.

Putin dupa ora 10.00, in curtea bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din parcul Cancicov erau prezenti in jur de 150 de credinciosi in asteptarea slujbei de sfintire a agheazmei mari. O parte dintre ei asteptau de doua ceasuri chiar daca temperaturile erau negative si apa dadea sa inghete. Daca cu ani in urma erau prezenti aici pacienti internati la Spitalul Judetean din imediata vecinatate, de aceasta data au lipsit. Insa au luat parte la ceremonii diversi angajati ai spitalului care au venit sa ia apa sfintita pentru bolnavii internati.

Galeata adusa din Spitalul Judetean
Galeata adusa din Spitalul Judetean

„M-a trimis doamna doctor sa iau pentru toata lumea. Avem multi internati pe sectie”, a spus o infirmiera. Dealtfel, in fata altarului de vara unde urma sa aiba loc slujba de sfintire a apelor erau aliniate mai multe caldari, unele dintre acestea având inscrise pe ele numele sectiilor. In curtea bisericii am intâlnit-o pe Maria Barbut care ne-a spus cu ce gând a venit la slujba de Boboteaza: „Mare sarbatoare, astazi este botezul Domnului. Chiar daca sunt mai batrâna, eu vin in fiecare an pentru slujba de Boboteaza si sa iau agheazma mare. Am venit pregatita sa iau doua sticle pentru ca mai duc si unor vecine care nu pot veni la biserica”.

 Butoiul cu apa in asteptarea slujbei de sfintire la biserica Sf Apostoli Petru si Pavel din parcul Cancicov
Butoiul cu apa in asteptarea slujbei de sfintire la biserica Sf Apostoli Petru si Pavel din parcul Cancicov
PUBLICITATE

Ceva mai multi credinciosi erau prezenti in jurul orei 11.00 la biserica „Sf. Gheorghe” de la Orizont. Printre cei peste 500 de credinciosi am putut observa ca erau si multi tineri. Câtiva dintre ei isi insoteau bunicii mai in vârsta si mai lipsiti de puteri. Si aici oamenii erau pregatiti cu bidoane mari de plastic, majoritatea dintre ei spunând ca iau apa sfintita si pentru vecini sau alte cunostinte. La finalul slujbei de sfintire a apelor, preotul paroh Constantin Gherasim a facut apel la calm si ordine, precizând si modul de folosire a agheazmei mari: timp de opt zile, se soarbe câte o gurita de apa sfintita, pe nemâncate, insotita de o rugaciune. „Este o zi de mare bucurie pentru ca oamenii, credinciosii, vin la slujba de sfintire a apelor dupa care iau agheazma mare. Aceasta mare sarbatoare arata caldura Duhului Sfânt care lucreaza in sufletele oamenilor si care demonstreaza ca suntem un popor viu sufleteste”, a declarat preotul paroh Constantin Gherasim.

Credinciosii iau apa sfintita din butoaiele amplasate in fata catedralei romano-catolice Sf Petru si Paul din centrul Bacaului
Credinciosii iau apa sfintita din butoaiele amplasate in fata catedralei romano-catolice Sf Petru si Paul din centrul Bacaului

Sarbatoare mare a fost si pentru crestinii romano-catolici, care dupa liturghia de la 11.30 au luat apa sfintita din cele cinci butoaie amplasate in fata catedralei „Sf. Petru si Paul” din centrul orasului. Aici am intâlnit-o pe Sorina Munteanu, care dupa ce si-a umplut bidonul cu apa sfintita ne-a spus ce reprezinta pentru ea aceasta sarbatoare: „Prin aceasta sarbatoare simt ca ma apropii de Dumnezeu si fiind la inceput de an, sper sa ne aduca multa sanatate, intelepciune si intelegere”. Despre insemnatatea acestei sarbatori ne-a vorbit si preotul decan Isidor Dâsca de la catedrala „Sf. Petru si Paul” Bacau: „Suntem in aceasta perioada a Craciunului care se incheie cu aceasta mare sarbatoare a Epifaniei Domnului. Celebram astazi botezul Domnului, când Mântuitorul se umileste, El neavând nevoie de botez, in apele Iordanului. Aceasta ne aminteste ca noi, prin botez, suntem copii lui Dumnezeu”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ