Circa 2.000 de elevi de clasa a XII-a sau a XIII-a, care erau in banci la inceputul acestui an scolar, nu s-au inscris la sesiunea de vara a examenului de Bacaluareat. Acestia, fie nu au reusit sa promoveze clasa si astfel trebuie sa sustina mai intâi corigentele, fie nu s-au simtit pregatiti sa sustina un astfel de examen.

Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean Bacau „s-au inscris pentru examenul maturitatii 4.455 de candidati, dintre care 3.582 sunt absolventi din 2014, iar 873 sunt absolventi din promotiile anterioare”, spune prof. Claudia Merticaru, purtator de cuvânt la ISJ Bacau.

La inceputul anului scolar erau in clasa a XII-a 4.912 elevi, la care se adauga 65 de elevi de la seral, alti 63 de la frecventa redusa, ruta progresiva avea 108 cursanti iar invatamântul particular 139, acestia fiind in mod normal candidati pentru examenul de Bac, adica 5.287 de elevi. Dupa un an de scoala, multi dintre ei “s-au pierdut” pe drum.

PUBLICITATE

Practic, cei al caror nivel este cu mult sub nota 5 nu au reusit sa mai treaca clasa si astfel nu vor mai face de rusine liceul cu note de 1 sau 2 la probele scrise. La Liceul Tehnic Letea din cei aproape 200 de elevi care ar fi trebuit sa sustina Bac-ul, doar 10 s-au inscris la examen.

„Anul acesta avem doar 10 absolventi care s-au inscris la bacalaureat, din sapte clase terminale. Acestia fie nu au absolvit, fie nu vor sa sustina examenul. Cei care nu au intrat in Bac inseamna ca nu au ajuns la un nivel de pregatire ca sa poata promova clasa. Sunt si care vor sa se inscrie direct la scoala profesionala pe care o avem aici si sa incheie acolo studiile”.
Viorel Coseraru – director Liceul Letea Bacau

Aceeasi situatie este si la alte colegii care in ultimii ani au avut o rata scazuta de promovare. Spre exemplu, la Colegiul „Grigore Antipa” Bacau s-au inscris in total 112 candidati, dintre care doar 64 din promotia curenta, desi sunt peste 190 de elevi de clasa a XII-a.

„Unii au ramas corigenti, altii in urma evaluarilor care au fost in ultima perioada si-au dat seama ca nu sunt capabili sa sustina examenul si atunci nu s-au mai inscris”, a declarat prof. Mircea Larger, director la Colegiul „Grigore Antipa” Bacau. Sesiunea iunie – iulie a Examenului de bacalaureat va incepe mâine, 10 iunie, cu Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba româna.

„Din cei 170 de elevi de clasa a XII-a s-au inscris la sesiunea de Bac doar 66. Restul mai au corigente, sunt si care doresc sa plece deja in strainatate ca sa munceasca si nu mai vor sa sustina examenul”.
prof. Adrian Fuioaga, director Colegiu Tehnic Anghel Saligny Bacau

“S-au inscris 9 candidati, printre care si din anii anteriori. Din cei 17 elevi sunt care n-au promovat, au absentat foarte mult si au fost exmatriculati, dar sunt si care nu vor sa sustina examenul pentru ca stiu ca nu au sanse”
prof. Ovidiu Neacsu – director Liceul Tehnologic Hemeius


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ