Lichidatorul judiciar al societății în faliment Energy Bio Chemicals (EBC) Bucureşti, compania R & I Group SPRL, a vândut, după multe alte încercări, ceea ce a mai rămas din platforma industrială a societății Carom Onești din proprietatea celei dintâi. Rezultatul licitației nu a fost anunțat oficial, dar mai multe surse din Onești susțin că societatea Carom a fost preluată de ATAI Group, din Republica Moldova.

Nici prețul tranzacției nu este cunoscut, dar ultimul anunț de licitație anunța pornirea acesteia de la aproape 4,6 milioane de euro, exclusiv TVA, jumătate din prețul inițial. Interesant este că la penultima strigare de vânzare, din ianuarie, prețul de pornire era de doar 2,8 milioane de euro.

Carom a fost singurul producător de cauciuc sintetic din țară, însă în ultimii 20-25 de ani majoritatea instalațiilor sale au fost tăiate și valorificate. Proprietara combinatului, Veronica Neicu, spunea că aceasta era singura soluție, agreată și de bănci, pentru ca întreprinderea să supraviețuiască. Acum Carom mai are cele aproape 2,5 milioane mp de teren și câteva instalații și utilaje, dintre care o instalație care mai fabrica un sortiment de cauciuc.

La începutul anilor 2000, la Carom a ajuns și firma ATAI, din Chișinău, reprezentată de Anatolie Grosu, firmă de apartament, dar cu afaceri de milioane de euro și cu relații transfrontaliere.
În 2013, însă, Carom a intrat în insolvență, iar de aici sfârșitul de astăzi. Bunurile ei au fost vândute la pachet, împreună cu toate documentele, autorizările, rețetele de fabricație, proiectul de închidere a batalurilor din Stația de Epurare Jevreni, cărțile tehnice ale EBC și brandul „CAROM”.

„Cu siguranță se va investi acolo” – au opinat și Cezar Olteanu, directorul Centrului de Promovare a Afacerilor, de la Camera de Comerț și Industrie Bacău, șeful Biroului Onești al acestei organizații, dar și reprezentantul salariaților de la Rafo Onești, Ion Marian. Arealul întreprinderii Carom a fost luat în calcul de mai multe societăți, instituții și organizații, până acum, și era văzut propice refacerii potențialului său productiv sau pentru construirea unui parc industrial.

Cumpărătorul urmează să și achite prețul acceptat de vânzător, în termenul stabilit. Abia atunci se poate vorbi de preluarea efectivă a activului din Onești. De la R&I Group SPRL am solicitat amănunte, pe care le vom face cunoscute când vor veni.

Alte articole