15 mai 2024
Actualitate"S-a spart zidul birocratiei"

“S-a spart zidul birocratiei”

Legea descentralizarii, asumata de Guvern, marti dupa-amiaza, in Parlament aduce in subordinea autoritatilor locale institutiile din agricultura, sanatate, mediu, cultura, educatie, tineret si sport. Conform declaratiei premierului, descentralizarea vizeaza, insa, mai ales transferarea responsabilitatilor.

In fata parlamentarilor, Victor Ponta a afirmat ca aceasta lege va aduce si decizia, si serviciul public mai aproape de beneficiar, iar asta va insemna “economisirea unor resurse financiare” si “mai putina coruptie”. Se vor descentraliza atât institutiile cât si resursele, a afirmat premierul, adaugând ca primarii si presedintii Consiliilor Judetene (CJ) vor avea si putere, dar si raspundere:

“Vreau sa intarim administratiile locale, cele la care intotdeauna cetateanul apeleaza in primul moment. Asta inseamna mai multe atributii, inseamna mai multe resurse financiare si inseamna, in acelasi timp, mai multa responsabilitate. Vreau sa vad cât mai rar primari sau presedinti de consilii judeţene care vor arunca vina spre Bucuresti atunci când cetatenii lor au o solicitare si au o necesitate.”



Autoritatile preiau cluburi, lacuri si tabere

Conform noului proiect de lege, consiliile locale se vor alege cu sali de atletism si gimnastica, cluburi, centre de agrement, bazine de inot, iar CJ Bacau, pe lânga sediile directiilor preluate, cu terenuri, lacuri, tabere etc.

Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, a afirmat ca desi va presupune un efort suplimentar din punct de vedere logistic, “preluarea acestor institutii nu va fi o problema. Noi suntem pregatiti. Important este ca s-a spart zidul birocratiei!” Functionarii din ministere nu sunt multumiti deoarece pierd niste privilegii, arata Benea, insa edilii, da. Pentru un simplu aviz, acestia faceau naveta la Bucuresti si erau plimbati de la o directie la alta.

“Cu toate ca proiectul a beneficiat de o dezbatere amplã si cuprinde opiniile tuturor celor implicaþi, cred cã este nevoie în continuare sã explicãm acest proces pentru cã unii oameni politici, care nu demult sustineau descentralizarea, au dezinformat cetãtenii”, a mai declarat Dragos Benea. Si primarii sunt multumiti de continutul acestui proiect.

“Noi vom prelua Clubul Elevilor si sunt convins ca il vom administra mai bine, arata Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti. Am avut, si pâna acum, multe activitati si multi elevi implicati, insa personalul era insuficient si nu puteam interveni. Noi ne vom gospodari mult mai bine, astfel incât elevii sa aiba un club asa cum isi doresc si instructori de calitate.”

Ingrijorarea edililor e legata de bani. Unii ar dori ca, la atâtea sarcini noi, sa le creasca si salariile, altii se intreaba daca vor primi si resursele necesare functionarii institutiilor.

“Cred si sustin cu tarie ca aceasta este solutia pe care si actualul guvern, si viitoarele guverne trebuie sa mearga, spre a da cât mai multe atributii alesilor locali, autoritatilor locale, in acest fel, rupându-ne definitiv de trecutul centralist al statului comunist de dinainte de 1989.”
Victor Ponta, premierul României

“In campania electorala am promis ca vom pune in practica descentralizarea si exact acest lucru il facem. Descentralizarea este un proces extrem de important pentru România pentru ca va aduce decizia mai aproape de cetateni si va permite României sa beneficieze de o dezvoltare pe masura potentialului.
Dragos Benea, presedintele CJ Bacau

“Sunt convins ca lucrurile vor merge mult mai bine. Important e sa avem si resursele necesare. Noi stim ce avem de facut si putem administra institutiile mult mai eficient. Un primar stie exact care sunt nevoile cetatenilor. Pentru Guvern e mai greu sa aiba perceptia directa a oamenilor din teritoriu.”
Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri