– o familie din Solont, care s-a apucat de albinarit, primeste de la UE 40.000 de euro nerambursabili pentru dezvoltarea afacerii

Familia Mirela si Radut Serban, din Solont, vor beneficia in urmatorii trei ani de 40.000 de euro de la Uniunea Europeana, nerambursabili, pe Submasura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Valoarea maxima a unui astfel de sprijin este de 50.000 de euro. Proiectul a fost depus la Oficiul Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Bacau.

„Proiectul – ne-a declarat directorul OJFIR, Andrei Seto – este aplicat de o familie de oameni obisnuiti, din Solont. Erau, initial, speriati de birocratia prin care au trecut, printr-un prim esec cu un consultant, dar s-au adresat noua, au facut proiectul si, cu sprijinul nostru, au urmat intocmai pasii indicati. Remarcabil este ca de la 80 de stupi, anul trecut, aceasta familie a ajuns acum la 230. Practic au investit tot ce mai aveau. Stau si ma gândesc ce s-ar fi intâmplat daca nu ar fi trecut proiectul in care acesti oameni si-au pus toate sperantele”.

In maximum 30 de zile, familia Serban va primi banii in cont. Prima transa este de 75% din total, iar in maxim trei ani vor primi si a doua transa, de 25%, dupa ce vor indeplini obiectivele pe care si le-au propus in planul de afaceri. Ei vor putea, astfel, sa achizitioneze o remorca apicola, o centrifuga performanta pentru mierea de albine si faguri artificiali. Obligatia principala este ca prisaca de 230 de stupi sa nu scada.

PUBLICITATE

Proiectul care le schimba viata

Despre succesul familiei am discutat cu Mirela Serban. Am aflat câte sperante si-au pus in acest proiect si cât de mult inseamna acum pentru ei aplicarea lui. „Suntem o familie modesta – ne-a spus Mirela. Sotul meu, priceput la constructii, a lucrat pe unde a putut. Ultima oara a ajuns si pe la Timisoara, unde cheltuia mult decât câstiga. Nu a rezistat in acele conditii si a venit acasa. Inca de acum vreo opt ani, insa, pentru o lucrare facuta in casa unui var al sau a primit un stup si doua roiuri de albine. Asa am inceput sa ne ocupam de albinarit, iar cu timpul am ajuns la 60, apoi la 80 de stupi, iar acum avem 230”.

Familia Serban a lasat aproape totul pentru albinarit. Au doua fete gemene, in clasa a VIII-a si un baietel de numai sase ani, pentru care muncesc, sa le faca un viitor. Banii europeni pe care i-au primit acum le vor schimba viata. „Nu mai speram mare lucru, dupa ce am vazut câta birocratie este in unele institutii – spune Mirela. Dar am avut inspiratia sa venim direct la OJFIR, cu lacrimi in ochi, unde am gasit tot sprijinul. Pâna la urma s-a putut, iar acum ne putem apuca de treaba”.

Un exemplu pentru toti

Specialistii de la OJFIR Bacau si-au propus sa ajunga in fiecare comuna din judet. Pentru a indemna mai ales tinerii sa acceseze programul de finantare. „Le vorbim tinerilor despre oportunitatea aplicarii de proiecte cu finantare prin PNDR – spune Andrei Seto. Am fost deja la Sascut si Nicolae Balcescu, am ajuns pe Valea Muntelui. Vom da tuturor exemplul familiei Serban, care puteau sa vânda prisaca, dar au gasit varianta de a obtine finantare mai usor, prin proiectul PNDR, si ramân si cu exploatatia agricola. Prin PNDR sunt variante de a obtine astfel de finantare pentru mult mai multe tipuri de exploatatii agricole”.

„Acest proiect este viitorul nostru si al copiilor nostri. Poate macar unul dintre ei se va ocupa de apicultura si de aceea vrem sa ne dezvoltam. Deja ne gândim ca ar trebui sa aplicam la alt proiect, sa putem procesa mierea. Suntem membri in Asociatia Apicultorilor din România, acolo am si facut cursul de apicultori.”
Mirela Serban, apicultor din Solont, beneficiara finantarii prin Submasura 6.1 din PNDR


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ