Intr-o tara normala, impozitarea nu este un scop in sine, ci un mecanism prin care statul isi finanteaza activitatea. Cu alte cuvinte, scopul statului nu trebuie sa fie taxarea cu orice pret a tuturor veniturilor, ci sa faca rost de bani pentru a putea functiona.

La noi, insa, impozitarea a devenit un scop si nu un mijloc; Ministerul de Finante se preocupa mai mult sa nu piarda nici o sursa de impozit decât sa impoziteze corect ceea ce este la indemâna. Taxarea a devenit un soi de religie iar slujbasii fiscului niste preoti preocupati mai mult de dogma decât de eficientizarea adunarii banilor.

Pâna de curând, exemplul cel mai la indemâna era cel al scrisorilor recomandate cu confirmare de primire care costau statul cinci lei pentru a anunta contibuabilul ca are de plata o datorie de un leu. Mai nou, Finantele au pus in miscare un mecanism complex, cheltuind sume enorme cu controale care sa sperie comerciantii si sa-i determine sa evidentieze bacsisul pe bonurile de casa in incercarea de a-l impozita.

PUBLICITATE

A fost, insa, de ajuns ca patronatele din turism sa ridice glasul si sa spuna ca nu doresc impozitarea bacsisului, si toata argumentatia ANAF a cazut. Fara sezonieri platiti cu salariul minim, turismul românesc moare. Iar sezonierii care se angajeaza pe Litoral o fac pentru ca baza veniturilor lor este bacsisul.

Ministerul de Finante este leu când e vorba sa sperie micii comercianti dar se transforma repede in pisica atunci când e vorba de firme grele. Din pacate, deoarece Finantele nu reusesc sa adune impozitele de la companiile mari, care au experienta dar si sustinerea politica pentru a-si ascunde profiturile, incearca sa compenseze dând iama printre micii comercianti.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Era si cazul sa se renunte la aberatia impozitarii bacsisului. Bacsisul tine de relatiile personale dintre cel ce-l da si cel ce-l primeste, or in relatiile interpersonale neilicite care e treaba statului si ANAF-ului? Se confunda bacsisul cu mita. Bacsisul este un gest de multumire pentru un serviciu nevinovat, pe cand mita presupune pretinderea sau obtinerea ilegala de bani sau bunuri in schimbul unor avantaje necuvenite. Acolo sa pandeasca DNA, ANAF si altii ca ei. Dupa cum, daca eu duc o ciocolata sau o floare unui medic drept multumire pentru cum m-a tratat, nu e traba statului, pe cand, daca medicul imi zice ca ma opereaza , dar ma costa 1000 de euro, aceea e mita si trebuie pedepsita.

 2. daca ne uitam la ultimi 3 ministrii de finante (un minister extraordinar de important) gasim numai mascarici: habarnista cu usturoiul (daca asa specimen termina facultatea aia mie personal mi-a demolat mitul Harvardului) un hot si un dandy; numai clovni! nu e clar ca altcineva le face temele astora si le da in plic ce sa recite?
  foamea asta de bani vine din nevoia de aplati camatarii care stapanesc Romania si dinn cerinta de inarmare pentru marele razboi contra estului. n-am auzit o data sa spuna ca dau bani la invatamans sau educatie, din contra prima griga a neamtului a fost 2%+ la inarmare eu personal consider o datorie cetateneasca a nu le face jocul tradatorlor astia. cu cat fac implozie mai repede e mai bine.
  aceasi mizerie si la actiune si la reactiune. exact cum e societatea de azi o gasim si-n clasa politica. niste imbecili plini de ei dar care nu stiu nimic. udrea, tonta, betivu, sasu, ghergiu etc aceasi sleata de infatuati plini de sine, nuli de fapt, si cum nu traieste Tara asta fara ei.

 3. Bine v-am gasit ,

  ,,Tradare ,tradare ,da’ sa stim si noi… “, ,,Urasc tradarea dar ii iubesc pe tradatori…”,,,Vivat natiune,halal popor …”,,,Intr-o societate far ‘ de principii,care va sa zica nu le are …”,nemuritorul Caragiale…apai ori se modifica schimbarea ori se schimba modificarea,noi ,,cu cine votam …”?!

  Verificat stiintific: Singura constanta -n Univers este Schimbarea !
  S-auzim de bine !

LĂSAȚI UN MESAJ