17 mai 2024
Top StoryS-a lansat prima monografie a unui brand național: Salamul de Sibiu

S-a lansat prima monografie a unui brand național: Salamul de Sibiu

* produsul, a cărui rețetă a fost aplicată de mari mezelari de acum 130 de ani, a fost repus în drepturile lui, cu mulți ani în urmă, în Bacău 

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu din România (APSSR) a lansat, în Capitală, prima monografie dedicată în țara noastră unui produs industrial. Monografia este „Salam de Sibiu IGP – o felie de Românie”, semnată de cunoscuta și apreciata profesionistă în marketingul din industria cărnii dr. Carmen Gavrilescu, originară din Bacău, președinta APSSR, organizație creată tot în Bacău. Evenimentul a avut loc în două etape, prima derulată la o conferință de presă organizată la Restaurantul „Noua Bucătărie Românească” a apreciatului Chef Alex Petricean, iar a doua, lansarea oficială, la Biblioteca Națională a României, chiar de Ziua Națională a Salamului de Sibiu – 1 noiembrie. 

La cele două evenimente au fost prezenți reprezentanții celor șase producători de Salam de Sibiu cu IGP (Indicație Geografică Protejată în Uniunea Europeană) care fac parte din APSSR: Agricola Bacău – cel mai mare producător, cu fabrica Salbac -, Aldis Călărași, Angst Buftea, Reinert Brașov, Scandia Food Sibiu și Cris-Tim București.



Alături de ei au venit Aurel Simion – secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ion Tucă – directorul Casei regale a României (Agricola fiind furnizor agreat al acestei Case), Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României, parteneri de afaceri ai celor șase producători și ziariști.

Grupul Agricola Bacău a fost reprezentat la vârf de președintele Grigore Horoi (prezent la evenimentul din prima zi), de directorul general al Salbac – Angelica Șmil, de directorul național de vânzări – Cătălin Mărcuță, de directorul executiv de vânzări – Cristian Nemțanu, de directorul de Marketing – Codrin Iuganu, de directorul de Calitate – Alina Antonoaie, de inginerul șef Elena Tudosie și de alți membri ai conducerii Salbac.

Un regal pentru o carte

Pe estrada amenajată în foaierul Bibliotecii Naționale au urcat, pe rând, toate echipele care i-au reprezentat pe cei șase producători de Salam de Sibiu și care au vorbit despre specificul activității lor.

Iar cartea lansată a fost apreciată, în alocuțiunile lor, de toți vorbitorii. „Apariția acestei cărți – a spus, în prima zi, Grigore Horoi – este o inițiativă extraordinară și necesară nouă. Această carte este o monografie și doamna Carmen Gavrilescu merită toată aprecierea noastră. Împreună cu ea, în anul 2012 am aprobat și susținut înființarea APSSR. Au aderat la ea încă cinci colegi producători de Salam de Sibiu, iar în final am obținut certificarea IGP din partea Uniunii Europene”.

Secretarul de stat Aurel Simion a subliniat că seara lansării cărții a fot „una de poveste” și a precizat: „Ne mândrim cu toții de acest produs, Salamul de Sibiu. Chiar în această zi am avut, la minister, o întâlnire vizavi de intrarea lui pe piața din SUA. Iar cei care îl produceți sunteți oameni minunați!”. 

„Cinci minute de istorie” pentru Salamul de Sibiu 

Cum era de așteptat, intervenția profesorului Adrian Cioroianu a fost chiar cireașa de pe tortul sărbătorii. „Biblioteca Națională nu poate fi decât mândră că găzduiește lansarea unei astfel de monografii – a spus renumitul și reputatul profesor. Mereu m-am întrebat «Cum, adică, Salam de Sibiu făcut la Bacău». Explicația e în monografia lansată acum, care arată ce istorie frumoasă este în spatele acestui produs. Iar mie chiar mi-a venit ideea: ce bine ar merge o poveste în emisiunea mea la tv «Cinci minute de istorie», una despre istoria Salamului de Sibiu”.

Finalul intervențiilor de la Bibliotecă i-a aparținut directorului editorial al Agenției infoGroup, Ilie Stoian, care este și semnatarul prefeței monografiei și care catalogat cartea ca „prima monografie dedicată, în România, unui produs industrial”.

Seara de la Biblioteca Națională s-a încheiat cu un recital al formației „Trei Parale”, care a interpretat superbe melodii din muzica veche românească. Pe acordul lor (și nu numai), semnatara monografiei, Carmen Gavrilescu, pur și simplu a strălucit printre invitați.

Am fost singurul ziarist băcăuan acceptat la aceste evenimente, iar asupra acestei cărți și a evenimentelor la care am participat voi reveni cu amănunte care mi s-au părut de excepție.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri