8 mai 2024
ActualitateS-a deschis Școala de vară de artă naivă pentru copii din Bacău

S-a deschis Școala de vară de artă naivă pentru copii din Bacău

La Biserica „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, din Bacău, s-a deschis a treia ediție a Școlii de vară de artă naivă. Organizată în parteneriat cu Cercul de artă plastică „Terapia prin artă” de la Școala Populară de Artă, care funcționează însă la Clubul Pensionarilor din Bacău și este condus de pictorul de artă naivă Ioan Măric, școala adună circa 30 de copii ale enoriașilor bisericii băcăuane.

Din prima zi, copiilor le-au și fost explicate primele reguli de aplicat atunci când faci un desen sau chiar o pictură. Au vorbit copiilor Ioan Măric, dar și pictorița Cătineanu Rodica și sculptorul Augustin Cojocaru.

„Eu sunt coordonatorul acestei școli – ne-a declarat Ioan Măric. Îndrumăm copiii pentru pictură, sculptură și chiar pentru încondeiat ouă, pentru că joi, 7 iulie, va veni de la Dărmănești și profesoara Viorica Florea și va lucra demonstrativ cu copiii. Facem acest proiect și cu speranța că vom descoperi noi generații talentate și pasionate de artă. Deja am găsit copii talentați, pentru că în acest an Școala de vară este la a treia sa ediție. Dar avem și Tabăra de artă de toamnă. Sursa lor de inspirație este propria lor copilărie, din care se pot inspira foarte bine. Fiecare copil cunoaște, de la naștere, gama de culoare necesară picturii, desenului.”



În spațiul de organizare a școlii, terasa în aer liber a bisericii, sunt deja expuse lucrări ale xilogravorului Beto Nascimento, din Brazilia, dar și lucrări de linogravură ale maestrului Ioan Măric făcute încă din timpul liceului când profesor i-a fost regretatul Gheorghe Velea, dar și câteva lucrări de la Școala de Artă naivă din Santiago de Cuba și lucrări ale Cercului de artă plastică „Terapia prin artă”.

Câteva participante la Cercul lucrează acum cu copiii la Școala de vară. „La Școala de vară de la biserica din Bacău – ne-a spus Cătineanu Rodica – vom împărți copiii pe grupe de vârstă și le vom explica modul de realizare a unor desene, a unor picturi. Eu însămi mă inspir din arta profesorului Ioan Măric, dar încerc să-mi conturez și un stil personal în lucrările pe care le fac. Și particip deja la expozițiile organizate la noi și în țară. Pentru că eu nu am avut o copilărie la sat, de unde să mă inspir în pictura naivă precum Ioan Măric, folosesc, de exemplu, universul creat de Ion Creangă în scrierile sale, dar mă inspiră și temele religioase. Pentru că arta naivă la sat își are rădăcinile.”

Vineri, 8 iulie, va avea loc vernisajul expoziției cu lucrări realizate de copii și vor fi acordate diplome celor mai buni dintre ei. Au fost deja invitate și personalități ale Bacăului, între care și o talentată interpretă de muzică populară.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri